Sejarah Matryoshka, boneka Rusia

Gambar | Pixel

Yen kita takon apa souvenir sing paling khas sing bisa digawa mulih sawise plancongan ing Rusia, mesthine umume kita bakal mangsuli tanpa ragu-ragu memori sing paling apik yaiku matrioshka.

Iki minangka salah sawijining dolanan paling populer ing donya, sing bakal gampang diidentifikasi sanajan durung nate niliki Rusia. Kasunyatane, kondhang kasebut saengga matrioshkas malah wis dadi simbol dekorasi lan mode. Menapa malih, sampeyan uga bisa duwe matrioshka ing omah lan ora ngelingi ing endi sampeyan entuk.

Matrioshkas nduweni asal usul sing kepengin weruh lan uga duwe makna gedhe kanggo wong Rusia nalika nampa minangka hadiah. Yen sampeyan wis nate ngerti sejarah sejarah dolanan iki, asale jenenge lan apa sing diwakili, sampeyan ora bakal lali karo artikel iki sing bakal dakkandhakake.

Apa matrioshkas?

Dheweke minangka boneka kayu sing njaga macem-macem réplika kanthi ukuran sing beda-beda.. Gumantung saka ukuran ibu matrioshka, ing njero kita bisa nemokake antara minimal limang nganti maksimal rong puluh matrioshka, saben siji luwih cilik tinimbang sing sadurunge. Apik tenan!

Apa sing diwakili matrioshkas?

Matrioshkas makili wanita petani Rusia lan minangka ikon budaya negara kasebut.

Kepiye cara nggawe matrioshkas?

Kanggo nggawe matrioshkas, alas sing paling akeh digunakake yaiku kayu sing asale saka alder, balsa utawa birch, sanajan bisa uga kayu sing paling akeh digunakake yaiku linden.

Wit-witan kasebut ditebang ing wulan April, yaiku nalika paling kebak wiji, lan balok aerasi paling ora rong taun kanthi ngolesi endhas nganggo getah supaya kayu ora bisa retak.

Yen wis siyap, tukang kayu nglereni ukuran sing pas lan dikirim menyang bengkel kanggo nggarap kayu kanthi 15 tahap. Matrioshka pisanan sing digawe mesthi paling cilik.

Gambar | Pixel

Asale jeneng matrioshka saka ngendi?

Jeneng dolanan iki asale saka «Matriona», salah sawijining dolanan paling populer ing Rusia kuno, sing sabanjure asale saka «mater» Latin sing tegese ibu. Mengko tembung "Matriona" diadaptasi dadi matrioshka kanggo milih boneka iki. Istilah liya sing uga digunakake kanggo nyebut matrioshkas yaiku jeneng kaya mamushka lan babushka.

Apa simbolik matrioshkas?

Matrioshkas Rusia nglambangake kesuburan, ibu lan urip langgeng. Tegese, kulawarga gedhe lan bersatu ing ngendi ibune nglairake anak wadon, iki putune, dheweke putu putune lan liya-liyane nganti makili jagad sing tanpa wates.

Wiwitane, mung boneka wanita sing diukir, nanging mengko tokoh lanang uga digawe maneh kanggo ngrampungake kulawarga lan sabanjure makili nilai-nilai liyane kayata paseduluran antarane sedulur. Kanthi lumaku wektu, dheweke uga wiwit nggawe matrioshkas Rusia sing makili tokoh sejarah utawa sastra.

Gambar | Pixel

Apa riwayat matrioshkas?

Ditulis manawa ing pungkasan abad ka-XNUMX, dealer lan pelindung Rusia Savva Mamontov nggawe perjalanan menyang Jepang ing kana dheweke ngunjungi pameran seni ing ngendi dheweke ngerti babagan antrien matrioshkas. Iki minangka perwakilan saka pitu ketuhanan sing ana ing njero liyane yaiku Fukurokuju (dewa kebahagiaan lan kawicaksanan) sing mbarep lan sing ngemot sisa dewa.

Mamontov nyimpen ide kasebut lan nalika bali menyang Rusia, dheweke diwenehake menyang pelukis lan turner Sergei Maliutin supaya dheweke bisa nggawe versi Jepang. Kanthi cara iki, boneka digawe kanggo makili petani Rusia sing seneng nampani kabeh turune.

Dolanan kasebut nyebabake sensasi ing Pameran Dunia Paris taun 1900, sing banjur menang medali prunggu, lan Pabrik enggal wiwit diwiwiti ing Rusia ngasilake matryoshka kanggo didol ing saindenging negara lan ing Kulon. Kanthi cara iki, iki dadi ikon budaya Rusia lan souvenir sing paling representatif ing negara kasebut. Saben tukang ngukir boneka dhewe lan wis dadi dolanan sing larang regane amarga kadang barang kolektor.

Gambar | Pixel

Museum Matryoshka Moskow

Kasunyatane, penting banget yen ing taun 2001 dibukak ing Moskow, museum Matryoshka kanggo ngumumake sejarah dolanan kasebut lan evolusi kanthi suwe.

Museum iki nampilake sawetara matrioshkas asli Rusia pisanan sing digawe ing wiwitan abad kaping XNUMX lan kepiye desaine diganti pirang-pirang taun.

Contone, ing taun 1920-an, matrioshkas Bolshevik makili kelas pekerja lan uga tokoh "kulak" (istilah sing digunakake kanthi pejoratif kanggo ngrujuk para petani sing sugih) uga diprodhuksi nganggo topi lan tangane nyebrang weteng gedhe.

Sajrone USSR, pamrentah pengin nyedhiyakake internasionalisme Soviet ing matrioshkas lan macem-macem negara kayata Belarus, Ukraina, Rusia, lan liya-liyane diwakili boneka kasebut. Sanajan balapan luar angkasa, koleksi boneka astronot sing akeh uga digawe nganggo rok nyilem lan roket luar angkasa.

Sawise rampung USSR, tema matrioshkas macem-macem lan politikus misuwur lan macem-macem selebriti internasional wiwit diwakili.

Nglumpukake koleksi, luwih apik yen mbandhingake matrioshkas sing paling tradisional karo sing paling modern. uga karo tokoh Jepang dio Fukuruma sing menehi inspirasi. Museum kasebut uga nuduhake bedane matryoshka saka macem-macem wilayah ing Rusia lan menehi informasi babagan urip lan karier tukang lan tukang matryoshka Rusia sing misuwur.

Gambar | Pixel

Menehi matrioshka

Kanggo wong Rusia, tegese duwe hadiah kanggo matryoshka. Nalika ana sing nampa salah sawijining boneka kasebut minangka hadiah, dheweke kudu mbukak matrioshka pisanan lan njaluk kepinginan. Yen wis rampung, sampeyan banjur bisa mbukak boneka nomer loro lan njaluk kekarepan anyar liyane. Dadi nganti matryoshka pungkasan lan paling cilik digayuh.

Sawise kabeh matrioshkas wis dibukak, sapa sing nampa hadiah kasebut kudu menehi katurunan kasebut minangka simbol yen lagi mabur saka susuh. Wiwitane ditindakake wanita. Mung dheweke sing njaga omah lan bisa njaluk pungkasane ngirim matrioshkas menyang anak-anake.

Mula, yen ana wong sing menehi matrioshka, Ditulis ing budaya Rusia manawa dheweke menehi rasa tresna lan tresnane kanthi dolanan.

Yen, ing tangan liyane, sampeyan sing bakal menehi hadiah matryoshka, saliyane menehi rincian iki, sing paling apik sing bisa sampeyan lakoni yaiku marang wong sing duwe makna lan sejarah hadiah saiki sampeyan wis ngerti iku Kanthi cara iki, dheweke bakal luwih ngregani hadiah kasebut lan bakal ngerti apa sing kudu ditindakake karo matryoshka paling anyar lan paling cilik.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*