Sabel Sabel, russeschen Déiereschatz

De Sabel, e russeschen Déiereschatz, ass e mustelid gehéieren zu därselwechter Déierefamill wéi de Otteren an der DachsAn. Et ass eng omnivorous Mamendéieren deem säi Pelz an der Kleederfabrikatioun leider berühmt ginn ass.

Awer virun allem, wéi mir Iech gesot hunn, ass et e biologesche Schatz vu Russland. Et lieft duerch dëst Land, haaptsächlech am Süden, awer seng Bevëlkerung geet och iwwer Mongolei an erreecht d'Insel Hokkaido, an Japan. Wann Dir méi iwwer dëst frëndlecht ausgesinn Déier wësse wëllt, invitéiere mir Iech weider ze liesen.

Firwat Sabel ass e russeschen Déiereschatz

Dënschdeg zibellina, wéi dëst Déier wëssenschaftlech bekannt ass, ass et e Schatz fir Russland aus engem fundamentale Grond: et ass eng vun der Spezies am wichtegsten a vill aus deem gigantesche Land.

Den emblematesche Charakter vun der Sabel

Dëse Mustelid huet d'Regioune vu Russland zënter dem Dämmerung vun der Zäit bewunnt. Och säin eegene Numm schéngt aus de slawesche Sproochen of ze kommen. Speziell aus dem russesche Begrëff zobol, wat dann och zu de Wierder géif féieren zibelline aus Franséisch an Sabel o sable aus Kastilesch.

Eng Sabel Sabel

Marta Cibelina

Awer et ass méi wichteg fir Russland well et eent vun den heefegsten Déieren an deem Land ass an dofir ee vun de emblematesch. Ier seng Populatioun erofgaang ass, huet se am Süden an am Norde vun der Natioun bewunnt, och d'ganz Europäescht Russland y Sibirien (och duerch säin nërdlechen Deel erreecht et esou wäit wéi Japan, wéi mir Iech gesot hunn). Awer et war och an Polen An de skandinavesch Hallefinsel.

D'Russe schätzen dëst Déier sou vill, datt se an der Mëtt vum leschte Joerhonnert, wéi et amgaang wier ausstierwen, eng Repopulatioun vun de Gebidder wou et gelieft huet. Dank dësem ass d'Aart momentan a wonnerschéiner Gesondheet an huet sech souguer op méi grouss Territoirë wéi de Bierger vun Ostasien an et huet méi wéi fofzéng Ënneraarten.

Wéi ass de Sabel Sabel, russeschen Déiereschatz

Et ass e klengt Déier ähnlech wéi en Otter, mat deem et eng Famill deelt, wéi mir uginn. Liewen normalerweis an dichte Kiefer, Zeder oder Birkenbëscher an, méi spezifesch, an Burrows allgemeng no bei Flëss. Et ass zimlech sesshaft, och wann, wann d'Iessen kaum ass, kann et bis zu zwielef Kilometer den Dag op der Sich no Nahrung goen.

Kierperlech huet d'Sabel e klenge Kierper mat kuerze Been an laange Schwanz voller reichend Hoer. Männlech Exemplare moossen normalerweis ronderëm fofzeg-fënnef Zentimeter, während d'Weibercher seelen iwwerschreiden fënnefandrësseg. Ähnlech weit déi fréier ongeféier zwee Kilo méi wéi déi lescht. Béid hu kuerz Käpp a Schniewelen, kleng Oueren, an laang Moustache. Schlussendlech ass säi Mantel faarweg schwaarz oder brong, méi hell am Wanter, och wann et Exemplare mat méi hell Hoer gëtt.

Sabel Sabel

Sabel Marten mat méi däischterem Pelz

Sabel Douane

De Martein entsteet normalerweis aus sengem Gruef um fréi Stonne vum Dag, besonnesch an der Pausesaison, déi am Summer geschitt. Wärend Verhalen, Männercher lafen a sprangen ëm Weibercher a kämpfen ënner sech selwer fir ugeholl ze ginn. Wann se schwanger ginn, dauert d'Schwangerschaft zéng Méint a si hunn Litters vun dräi bis siwen Jonken.

Si gi mat engem Gewiicht vun ongeféier gebuer drësseg fënnef Gramm a mat zouenen Aen. Si huelen ongeféier ee Mount opzemaachen. Wärend där Zäit gi se vun der Mamm gefiddert a betreit, déi hinnen Mammemëllech gëtt an duerno méi zolitt Iessen, dat se erëm opliewen. Si verloossen de Gruef fréi, awer erreeche keng Reife bis se zwee Joer al sinn an liewen ongeféier uechtzéng.

Et ass en Déier omnivore an et friesse sech haaptsächlech op kleng Nager, Villercher an aner kleng Mamendéieren wéi Huesen. Awer et ësst och wëll Beeren an och Fësch, déi e mat de viischte Been offänkt. Wann de Wanter Approche mécht, mécht en Iessen versammelen a sengem Gruef fir net an der Keelt ze stierwen.

Huet eng mächtege Geroch Et déngt souwuel fir säi Kaz ze fänken a fir vu Feinde ze flüchten an och fir säin Territoire ze markéieren. Ënnert hir schlëmmste Feinde sinn Tigeren, Wëllef, Fuussen, Lynxen, Adler an Eilen.

Sable Marten setzt sech op e Bam

Sable Marten setzt sech op e Bamstamm

Wat säi Verhalen ugeet, an der fräier Natur kann et e gewalttätegt Déier sinn. A mir soen et sou, well Exemplairen goufen domestizéiert. An dëse Fäll hu se en ufälleg a verspillt Verhalen. Awer Dir däerft net vergiessen datt et genau drëm geet wëll Déieren an dofir ass hir Schicksal ni als Hausdéieren ze déngen.

Fazit, de Sabel, russesche Déiereschatz, ass eng vun den emblemateschen Aarte vun deem gigantesche Land. Zousätzlech si seng grouss Territoiren de Liewensraum wou dës sympathesch ausgesinn Déieren am heefegste sinn, déi sech verbreet hunn China. Sou verknëppelt ass de Marten u Russland datt et a ville Filmer, Dokumentarfilmer a literaresch Wierker an dëser Natioun gemaach oder gespillt ass.


Den Inhalt vum Artikel hält sech un eis Prinzipie vun redaktionnell Ethik. Fir e Feeler ze mellen klickt hei.

Gitt d'éischt fir ze kommentéieren

Gitt Äre Kommentar

Är Email Adress gëtt net publizéiert ginn.

*

*