Традиции на Венецуела

Традиционална носија од Венецуела

Венецуела е богата земја во која се мешаат три различни култури како шпанскиот, домородното и африканското. И доказ за тоа се големиот дел од обичаите и традициите на Венецуела кои беа донесени од странство, особено од Шпанија и од неколку африкански земји. Домородната култура, исто така, има големо влијание врз популарните традиции на земјата, всушност, во моментов важен дел од земјата потекнува од различните домородни етнички групи кои сè уште постојат во Венецуела, каде што наоѓаме Варао како едно од најрепрезентативните племиња на земјата со јаномами.

Иако многу луѓе ги сметаат обичаите и традициите слично, мора да се земе предвид дека секој од нив има различно потекло. По обичај, можеме да ги разгледаме практиките на Венецуелците кои се такви вкоренети што ги идентификува како народ. Повеќето традиции на Венецуела се од европско, африканско и секако домородно потекло. Секоја област има свои обичаи, посветеност на некој светец, прикажани се популарни легенди и особено популарни фестивали.

Наместо тоа, венецуелските традиции Тие се обидуваат да ја одржат културата наследена од старешините. Традиционалните културни манифестации се пренесуваат од генерација на генерација што денес ни овозможува да уживаме во игри, оброци, изреки, музички инструменти, танци, како и мноштво работи што не обединуваат со минатото. Во рамките на венецуелските традиции можеме да најдеме добар број на овие претставници на различните држави што ја сочинуваат земјата. Во оваа статија ќе се обидеме да ги групираме најрепрезентативните.

Архитектура

Традиционалната архитектура во Венецуела е комбинација од традиционална автохтона култура заедно со различните култури донесени од странство, како што е случај со многу други карактеристики на земјата. Користените материјали, како и техниките што се користат се исти како оние што ги користеле предците, но се прилагодуваат на околината и правописните промени на областите каде што се инсталирани.

Дрвото, заедно со трската и сламата се главните материјали што ги користат различните племиња во земјата за да ги градат градовите каде што се населуваат и кои се наоѓаат низ југоистокот на земјата. Во областите што се наводнуваат со реки, пловечките куќи што се градат на крајбрежјето на реките се нарекуваат куќички на дрвја и се градат со истите материјали како и во минатото.

Во планинските области, куќите веќе не се обичен покрив каде да се засолнат встануваат вистински домови и каде наоѓаме централно двор, коридор со поврзување на различни простории и ходник. Проблем со овој вид на градба на планините се ограничувањата наметнати од теренот каде што се наоѓаат.

Традиционални песни

Во зависност од различните области што ги посетуваме во земјата, било тоа да се Андите, крајбрежјето, џунглите или рамнините, и во зависност од времето на денот, можеме да откриеме како жителите можат да потпевнуваат различни песни. Типичните традиционални песни покажете ги искуствата што ги придружуваат жителите на дневна основа. Овие песни се создадени како ритмичка песна што ги придружува секојдневните задачи на мажите и жените кои секојдневно настапуваат на терен. Овие песни произлегуваат од колонијалната ера во која се користеле црни робови на полињата и тие ги користеле овие песни за да ги изразат своите таги, радости, искуства ...

Чинчорос де Санта Ана

Chinchorros de Santa Ana е една од традициите во Венецуела

Чинчоро е типична мрежа што виси од двата краја за да спие или да се одмори со часови, исто така познат како хамакови. Направен е со конец од мориче, широко користен за правење разни типични ракотворби на производи во земјата. Првите chicharros беа произведени исто како и сегашните, поминувајќи три нишки околу два стапчиња заглавени во земјата за да можат да ткаат мрежи и да можат да ги поврзат на половина јазол и да можат да ги направат посакуваната големина.

Венецуелски традиционални танци

Големиот број постојни традиционални танци во Венецуела произлегуваат од интеракцијата на европското наследство, особено на шпанското, со домородното и, во помала мера, од Африканецот. Секој танц има свои карактеристики но сите тие сè уште ја зачувуваат суштината на венецуелското местито, верник и весело. Најрепрезентативни венецуелски традиционални танци во земјата се Себукан или Пало де Синта, Турас и Маремаре.

Себукан или стапче од панделки од европско потекло се состои во танцување околу дрво, особено со ритуалите што го слават доаѓањето на пролетта. Лас Турас е типичен магичен религиозен танц со домородно потекло што се слави на крајот на септември до благодарам на природата за добиените придобивки се додека жетвата била изобилна. Конечно го наоѓаме танцот Маремаре во чест на починатиот. Текстовите на овие танци се импровизирани и танцот се состои во правење чекори напред и назад.

Танцуваат ѓаволи

Танцуваат ѓаволи во Венецуела

Секоја година на прославата на Корпус Кристи, каде што се потврдуваат религиозните и магичните верувања на доброто над злото, се изведува ритуален танц со танцување на Devаволи во различни области на земјата. Devаволите го претставуваат Луцифер облечена во шарена облека и маска што претставува намера да се предаде на најсветата тајна.

Theаволите се групирани во колективи или друштва, носат крстови, бројаници или кој било религиозен амајлија и за време на фестивалот молат молитви, вклучително и миса. Тие носат црвени панталони, кошула и наметка и исто така носат bвона и тропалки што висат од облеката. Маските се дизајнирани со задебелени бои и жесток изглед или барем тоа се обидуваат да го сторат. Костимот на ѓавол е составен од разни додатоци како што се опашката, кравите, кратенката и мараката. Бидејќи е многу популарна традиција низ целата земја, можеме да најдеме различни танцувачки ѓаволи дистрибуирани низ целата земја, но најважни се оние на Јаре, Наигуата и Чуао.

Погребување на Сардината, друга традиција на Венецуела

Како и во Шпанија, погребот на сардината е популарна манифестација која го затвора циклусот на карневалските свечености и гарантира дека ќе се слави повторно следната година. Фестивалот на карневалот е поврзан со обичај за обука на свинско ребро што се нарекува сардина и што ја симболизира забраната за јадење месо за време на деновите на постот. Порано се веруваше дека овој гест е да привлече добар риболов и плодност кај животните што ќе обезбеди храна за во иднина.

Поворката на погребот на сардината ја води обвинителот кој е задолжен за расчистување на улиците низ кои ќе помине погребувањето на сардината, по што следат момче од олтар и свештеник по кои следи погребна поворка составена од кочија украсена со различни придонеси. на цвеќиња. Внатре во плови претставена е фигурата на сардината.

Празник Свети Јован

Празник Свети Јован

Се слави како во Шпанија на 24 јуни и славете го раѓањето на светителот. Оваа прослава обединува голем број верници и приврзаници во државите каде се слави, бидејќи не се слави подеднакво во сите држави на Венецуела. На 24 јуни во раните утрински часови, светецот е подготвен да ја напушти куќата каде што се наоѓа до црквата во придружба на најбожните и така по пристигнувањето се слави миса што започнува да ги реплицира тапаните што одат низ целиот град со светителот кој примил благодарност од верниците.

Печки на Каракас

Традиционалната венецуелска кујна не е родена на жештините на големи готвачи, ниту готвачи на одлични ресторани, типична кујна од Каракас Роден е во домот на Венецуела, плод на неговата работа и страст за готвење и за обидот да го извлечат максимумот од храната што ја добија и од полињата и од животните. Кога жените почнаа да ја преземаат кујната, храната од Каракас започна со производство на десерти и слатки, особено кога слугите беа одговорни за правење храна, да се обидат да ги задоволат покровителите.

Како и другите венецуелски традиции, венецуелската храна многу е под влијание на шпанскиот, Африканци и во овој случај исто така автохтони. Типични венецуелски јадења се песок од пченка, црно садо, торта од модри патлиџани ...

Саемот во Сан Себастијан

Меѓународниот саем во Сан Себастијан е една од најважните венецуелски традиции во земјата. Се слави во градот Сан Кристобал, лоциран во државата Тачира, во втората половина на јануари. Исто така познат како Саем за борби со бикови на Венецуела Тоа е идеален амбиент за loversубителите на борбите со бикови во земјата да уживаат во одличните борци со бикови ширум светот.

Овој саем привлекува голем број странски посетители и е искуство што нуди одлични можности за забава во државата Тачира како и во целата земја, бидејќи покрај биковите борци со признат меѓународен престиж, на саемот присуствуваат и големи професионалци на земјата, кои не се малку.

Папелони од Такаригва

Себоруко

Такаригуа е составена од риболовни и земјоделски заедници лоцирани на островот Маргарита. Долги години тие го правеа весникот за внатрешна употреба и да го продаваат на други заедници. Папелонот доаѓа од шеќерна трска има конусна форма, мери висина од околу 20 сантиметри и основа од 10 до 15 сантиметри. Генерално се користи за засладување на чоколадо или кафе, за правење пораби или сирова гуарапо со лимон.

Христова страст

Со доаѓањето на Страсната седмица, како и во Шпанија, парохијаните одат во црквите да прават приноси и дела за да го запомнат чинот што Божјиот син го извршил за сите луѓе. Но, во Венецуела постои и а јавно претставување што ги поставува последните денови на Христос на земјата. Во овие претстави можеме да ги видиме страстите и смртта на Христос, составени од 15 сцени кои ја раскажуваат приказната за Исус Христос.

Но не само што се претставени Страста и Смртта Христова, но исто така се претставени сцени од влегувањето на Христос во Ерусалим, множењето на лебовите, Светата вечера, градината со маслинки, Виа Круцис, Воскресението, распетието.

Горење на Јуда

Палењето на Јуда е една од традициите на Венецуела што претставува незадоволството на општеството од политичките настани, како и воопшто од нивното однесување, но служи и за крај на постот со подготвување на неговото воскресение за следната година. Причината за овие изгореници е да се запамети предавството на Јуда кон Христа, алудирајќи на предавството на ликот кон неговиот народ. Куклата Јуда што гори е направена од ткаенина, стари црвени и партали, исполнети со огномет, кои се палат кога куклата е обесена и изгорена.

Капчиња со пупки

Капчиња со пупки

Капките со пупки се Главниот извор на приход на островот Маргарита. И покрај едноставниот изглед, рачното производство на овие капи воопшто не е едноставно и бара многу вештина за да можете да ги направите. Овој тип капа имаше долго време големо прифаќање во земјата и на карипските острови, но во последниве години производството се намали малку, прилагодувајќи се на сегашните потреби. Покрај капите со пупки, чанти, килими, капачиња ...

Тутун и калили

Тутун и Калиillaас од Венецуела

Уметноста на одгледување и производство на тутун е зачувана како една од семејните традиции на Венецуела, иако во последниве години други економски попродуктивни активности го прават тоа производството на тутун зазема седиште. Производството на тутун е поделено на Калила, за да се направи тенка пура од избраниот материјал. Од друга страна, имаме тутун, кој е насочен кон производство во големи количини и редовно. Порано тутунот се продаваше низ целата земја, но поради намалувањето на намалувањето, тој во моментов се троши само во државата и во заедницата на Лос Миланес каде се наоѓа најголемиот дел од одгледувањето на ова растение.

Венецуелски занаетчиски традиции

Меѓу традиционалните ракотворби кои се произведуваат во Венецуела, можеме да најдеме декоративни елементи, храна, пијалоци, керамика, Цезарија, алкохолни пијалоци, канцелариски материјал, слики, ткаенини, обувки, облека, златари, украси, дрвени предмети, импровизирани лежали, импровизирани лежалки ... Овие Занаетчиските изрази им овозможуваат на жителите да го покажуваат начинот на живот и душата на Венецуелците.

Божиќни традиции на Венецуела

Да се ​​биде длабоко религиозен народ, со доаѓањето на Божиќ, една од венецуелските традиции е секој агол на Венецуела се подготвува за доаѓањето на бебето Исус. На почетокот на декември, радоста од датумите што се приближуваат почнува да се гледа и состаноците, здравиците, прославите за прославување на доаѓањето на бебето Исус на секој агол на земјата стануваат сè почести. Но, покрај тоа, наоѓаме и други манифестации кои во косконите можат да го продолжат празнувањето на Божиќ до февруари, како што се божиќните бонуси, јаслите, гајдите, божиќните бонуси, паради, скејтборди, овчарски ора, ден на Светите невини, доаѓањето на магите, новата година, старата година ...

Се надеваме дека ви се допаднаа сите овие Традиции на Венецуела иако ако сакате повеќе, овде можете да прочитате што обичаи во Венецуела повеќе типично.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

17 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1.   Хилда Де Мирабал dijo

  Ја сакам мојата земја Венецуела, таа е прекрасна, не мора да и завидуваме на ниту една земја за ништо, бидејќи има сè, пејзажи, плажи, планини, реки итн. Ја сакам мојата земја, не ја менувам за ништо, ги сакам нејзините традиции и обичаи

  1.    Брајан Пинто dijo

   Ова е земјата што произведува млеко и мед! Амин ...

 2.   леаниели варела гилен dijo

  Q сушење ужасна одвратност чиста политика е многу грда

 3.   ЕММА САНЧЕЗ ГАРЦИЈА. dijo

  здраво од Тачира, убави области застанавме, тие се за мене врв на небото затоа е убаво, моја Венецуела, не мора на која било земја да и завидуваме на ништо, бидејќи има сè, пејзажи, плажи, планини, реки, итн. Ја сакам мојата земја, не ја менувам за ништо, ги сакам нејзините традиции и обичаи. Од Ла Грита.

 4.   лесни ангелини цвеќиња прада dijo

  здраво од Мампорал Венецуела е многу голема земја и многу култури имаат многу работи во кои јас и сите можеме да уживаме, а тоа се реки, плажи, паркови, планини и уште многу работи што Венецуела го има своето знаме, својата химна и секако веќе татковина а што во Венецуела не може да се добие храна и се слуша само чист грабеж на вести, малку по малку мојата земја ќе се промени, знам, и не назад, туку напред и само за тоа не би менувал, дури ни за злато до Венецуела.

 5.   рајхерд dijo

  Венецуела е многу голема земја и многу култури имаат многу работи во кои може да уживаме јас и сите, а тие работи се реки, плажи, паркови, планини и уште многу работи Венецуела има свое знаме, химна и секако татковина веќе во Венецуела Вие не можам да добијам храна и ја слушаш само на вести, чиста кражба, малку по малку ќе се промени мојата земја, знам, и не назад, туку напред и само за тоа не би ја сменила Венецуела, дури ни за злато. за мене врвот на небото затоа е убаво, моја Венецуела, не мора да и завидуваме на ниту една земја за ништо, затоа што има сè, пејзажи, плажи, планини, реки итн. Ја сакам мојата земја, не ја менувам за ништо, ги сакам нејзините традиции и обичаи. Од Ла Грита. Ја сакам мојата земја, Венецуела, таа е прекрасна, не мора да и завидуваме на ниту една земја за ништо, бидејќи има сè, пејзажи, плажи, планини, реки итн. Ја сакам мојата земја, не ја менувам за ништо, ги сакам нејзините традиции и обичаи

 6.   Кеудис Гарсија dijo

  Мојата земја е најдобра, има најдобри обичаи и традиции

 7.   вероника јарамило dijo

  Здраво, јас сум Вероника Јарамило и сум Тигрес. Го обожавам овој тренинг, се надевам дека сите страници беа такви со многу концепт.

 8.   данис dijo

  Јас сум христијанин

 9.   Марија dijo

  Ви благодариме што ја поставивте оваа страница

 10.   зораида рамарез dijo

  И покрај околностите во кои живееме, Венецуела е најдобрата земја. Ја сакам и ќе продолжам тука .. нејзините обичаи и традиции .. Јас сум Андејците и нема луѓе толку добри и вредни како Гочосите

 11.   јон мајорка dijo

  Здраво, барам девојка, кажи 33

 12.   АЛЕКСАНДРА dijo

  ОВАА МРЕА Е МНОГУ кул за да видите малку повеќе вензелуа и нејзините традиции

 13.   Глоријани dijo

  Ја сакам мојата земја, таа е најдобра во светот и иако во овој момент не сме толку добро, знам дека Венецуелците ќе ја напуштат оваа земја… Јас сум со мојата земја. Ние сме народ воин и ќе го браниме по секоја цена.

  1.    loco dijo

   школки

 14.   Јохана Гонзалес dijo

  многу добра, но препорака не се папелоните на Такаригуа, таа слика е од селото Квебрада Негра што припаѓа на државата Тачира во општината Себоруко

 15.   јонелкис угас dijo

  Го сакав овој напис .... многу е добар и секако го обожавам. Ви честитам .... # amovenezuela