Потекло на библиотеката

Потеклото на библиотеката е старо колку и самата библиотека пишување. Бидејќи човечките суштества ја видоа потребата да ги документираат работите, тие исто така ја разбраа важноста на зачувајте ги тие документи за потомство.

Зборот библиотека доаѓа од грчки јазик библион (книга) И теки (caja) Но, тоа не беше антички хеленски народ кој ги создаде овие прекрасни храмови на културата и знаењето, но ние мора да се вратиме уште подалеку, поточно скоро три илјади години. Затоа, ако сакате да го знаете потеклото на библиотеката, ве покануваме да продолжите да читате.

Потеклото на библиотеката: поврзано со храмовите

Колку што знаеме, пишувањето е родено во плодно Месопотамија, кои, нашироко кажано, ги окупираа денешните територии на Ирак и Сирија. Тоа бил четвртиот милениум п.н.е. и бил пиктографски тип, што е да се каже, дека претставувало предмети со нацртани икони. Од сето она што ви го кажавме, нема да ви биде тешко да заклучите дека библиотеката исто така била родена во тоа време.

Месопотамија, првите библиотеки

Како што се случи во други времиња, на пример во средниот век, храмови и манастири тие биле места за обожување, но и зачувување на знаењето. Тоа беше религиозниот кој прво користеше пишување за да запише факти поврзани со нивната активност, но исто така и други економски и административни аспекти поврзани со нивниот живот во заедницата.

И, исто така, првите кои започнаа да ги зачувуваат тие документи. Затоа, првите библиотеки беа посветени на архивирање на овие текстови. Имено, тие би биле повеќе датотеки отколку библиотеки. Тие примитивни писари го правеле на глинени плочи, благодарение на што тие биле подобро зачувани. Меѓу тие први библиотеки беа оние во градовите како на пр Mari, Лагаш y Ебла, како и онаа на Ашурбанипал.

Месопотамско пишување

Месопотамско клинесто писмо

Овој асирски монарх бил голем покровител на уметноста и буквите. И, исто така, креаторот на Библиотека во Ниневија, можеби првиот во историјата сличен на оној што го познаваме денес. Бидејќи не само документи беа зачувани во него, туку и други текстови од литературна природа. На пример, се чуваа многу комплетни верзии на „Песна за Гилгамеш“. Тоа е најстарата позната епска композиција и се занимава со авантурите на хомонимниот крал, монарх на сумерскиот град Урук.

Факт е дека култот Ашурбанипал се стреми да ги смести сите напишани текстови на познатиот свет во своето време во Библиотеката во Ниневија. Затоа, тоа беше првата книга куќа во историјата. Но, како што разбирате, сите овие изјави се засноваат на пронајдени археолошки остатоци. Затоа што Египќаните и Грците имале и библиотеки.

Библиотеки на Антички Египет

Затоа, се чини дека потеклото на библиотеката било во Месопотамија. Но, како што само ви кажавме, Египќаните исто така имаа свои и, пред сè, тие дадоа свој придонес во светот на пишаниот збор.

За почеток, тие го усвоија папирус да ги напишат своите документи и, кога тие биле многу долги, користеле свитоци. Покрај тоа, тие го модернизираа пишувањето, па дури и имаа еден вид примитивен стенопис. Тоа беше повикот хиератичко пишување, во кои тие претставувале зборови со знаци или хиероглифи. Но, повеќе ќе ве интересира да знаете дека во Антички Египет имало два вида библиотечни центри.

Куќите во книгата

Можеме да ви кажеме дека тие беа еквивалентни на првите Библиотеки на Месопотамија. Бидејќи тоа беа места каде беа поднесени административни документи. На пример, сметки на државните или официјалните институции.

Египетски папирус

Египетски папирус

Куќите на животот

Овие места беа училиштата на Антички Египет, каде се образувале најмладите. Но, тие исто така поседуваа збирки списи што учениците можеле да ги копираат, како што подоцна би направиле средновековните монаси.

Античка Грција, од витално значење за потеклото на модерната библиотека

Античките Грци имале и свои библиотеки. Всушност, тие дадоа А. голем поттик до овие типови центри. Како што веќе пишуваше грчкото азбучноНивното знаење стана многу распространето, а со тоа и пристап до читање и книги.

Во однос на библиотеките, би можеле да ви кажеме дека, нашироко кажано, тие веќе беа како оние што ги познаваме денес. Тие не беа поврзани со верски центри или официјални тела. За прв пат, тие беа независни институции. Покрај тоа, грчките култови, како што веќе направил асирскиот Ашурбанипал, предложиле да бидат домаќини во нивните библиотеки целото знаење за неговото време. И некои од нејзините куќи за книги заминаа во историјата за нивниот раскош и богатство на томови.

Александриската библиотека

Ова е случај на познатото Александриска библиотека, создадена во XNUMX век п.н.е. и која била една од најважните во антиката. Како што знаете, Александрија е во Египет, но создавањето на нејзината библиотека се должеше на Грците кога, по освојувањето на Александар Велики, тие владееле со земјата на фараоните.

Оваа библиотека беше интегрирана во т.н. Музејон, културен центар посветен на музите каде што имало сè што е потребно за да живеат најголемите писатели и научници од античкиот свет. Отпрвин, во него беа сместени текстовите на свитоци од папирус, но подоцна беа вклучени кодови и се проценува дека тој имал скоро половина милион дела архивирани.

Пергамон

Урнатините на Пергамон

Се верува дека исчезнал поради застрашувачки пожар. И, навистина, ова се случи, но денес има тенденција да се смета дека Александриската библиотека се распаѓаше со текот на времето сè додека не беше затворена.

Библиотека во Пергамон

Другата голема куќа за книги во грчкиот свет беше Библиотека во Пергамон, во близина на егејскиот брег. Создаден е и во втората половина на XNUMX век п.н.е. Нејзин основач бил кралот Аталус I, одличен собирач на уметности и книги. Но, тоа би бил неговиот син Евменидис II, кој ќе му даде сјај што уживаше.

Во својата најпросперитетна фаза, имаше околу триста илјади тома, по можност филозофски и тесно поврзан со стоицизам. За разлика од претходниот, тој ги чувал своите копии на папируси, материјал т.н., токму затоа што бил измислен во Пергам. И, според римскиот писател Плиниј Постариот, во оваа библиотека беа сместени како богатство за потомството, творештвото на Аристотел.

Се верува дека оваа библиотека исчезна токму кога се случи пожарот во Александрија. Бидејќи владетелите одлучија да ги испратат томовите на првиот до вториот.

Рим, прва јавна библиотека

Римјаните копирале многу работи од Грција, вклучително и библиотеки. Сепак, тие се одговорни за популаризација на овие центри. Бидејќи писателот и политичар Кајо Асинио Полион го создаде прва јавна библиотека на историјата во XNUMX век п.н.е.

Опатија во казино Монте

Опатија во казино Монте

Понатаму, исто така Римско царство во него имало големи куќи со книги. Меѓу нив, Библиотеки Палатина и Октавијана, поради Аугусто, и на Библиотека Улпија на императорот Трајан. Сите имаа два дела: оној на грчките текстови и оној на латинските дела.

Средниот век: пад на библиотеките

Со падот на Римската империја, се случи страшно културен пад, до тој степен што знаењето се засолнило во манастири. Затоа, овие центри беа единствените што имаа библиотеки, некои исто толку важни како и оние од Рајхенау, Казино Монте o Сан Милан де ла Когола, последниот во Шпанија.

На овој начин, манастирите станаа зачувување на културното наследство на човештвото. Тие ги зачуваа и копираа текстовите за потомството. Благодарение на ова, во последните векови на средниот век, со појава на универзитети, сите овие дела беа познати и можеа да се чуваат во нивните нови куќи за книги. Но, со тоа, дојдовме до модерен свет и ова веќе не е предмет на напис за потеклото на библиотеката.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

3 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1.   Луиза Фернада dijo

    Многу интересно затоа што ми треба за работилница

  2.   Луиза Фернада dijo

    без лаги ја мразам студијата, потребен ми е оној што се грижи за мене, 2758845

  3.   Пилар dijo

    Здраво, јас се викам Пилар и ги посетив Атина и Пелопонез во текот на овој месец септември 2015 година и беше многу интересно. Музеите Олимпија и Делфи се скапоцен камен. Особено Музејот на Делфи ми изгледаше спектакуларен. Нашиот водич (Мигел), ни ги објасни најистакнатите работи, како што се Аурига, Близнаците од Аргос, Сфингата од Наксос, Статуата на Антинос, итн ... секако дека сè беше верен одраз на историјата на Грција ; Бев воодушевен што повторно се вратив.