Колумбиски обичаи

Човек со колумбиско знаме насликано на лицето

Една од главните причини зошто повеќето луѓе ја посетуваат Колумбија е да ги видат и уживаат на плажите, планините, неверојатните предели и сè што може да понуди низ целата земја, како што се природните атракции. Сепак, ова не е единственото нешто што Ви го нуди Колумбија. Постојат работи кои се помалку очигледни, но кои се исто толку реални, како и нејзината прекрасна култура, нејзините луѓе и други Колумбиски обичаи

Кога патувате во Колумбија, ќе најдете обичаи во општеството, каде што локалниот начин на живот е познат, освежувачки, различен ... и каде ќе се чувствувате како да сте дома во кое било од нејзините агли. Иако ова може малку да шокира со оглед на многуте противречности што можете да ги најдете и во вашето локално општество.

Денес сакам да разговарам со вас за Колумбиски обичаи и традиции на Колумбија, за да можете да добиете подобра идеја за тоа како живеат и на тој начин, ако одлучите да ја посетите оваа прекрасна земја, можете да уживате уште повеќе во сè што тие можат да понудат. Во знаењето е разбирање.  

Оптимистичко место

Колумбиски обичаи

Една од првите обичаи во Колумбија што треба да ја имате во предвид е дека Колумбијците се отворени и луѓе во заминување, многу повеќе од луѓето од Европа или Северна Америка. Како резултат, тие се забавни lovingубители на луѓе кои тие се kindубезни, па дури и малку безгрижни кога ќе се споредат со другите видови размислување.

Колумбија е една од најсреќните и најоптимистичките земји во светот. Уживањето во животот лесно се гледа благодарение на танцувањето, забавата или што и да прават во секое време. Ноќниот живот ги дефинира нив, како и забавите на која било социјална прослава.

Национална позитивност

Друга од колумбиските обичаи што можете да ја видите е дека постои широко распространет и интензивен патриотизам меѓу населението во Колумбија. Постои општо правило, каде во повеќето места претпочитаат да избегнуваат разговори за негативни аспекти на нивната политика и општество. Тие претпочитаат да се фокусираат на повеќе весели аспекти на животната средина.

Покрај тоа, тие се луѓе кои се многу горди на својата гастрономија, клима, музика, култура и места од туристички интерес. Колумбијците често кажуваат колку дури и јазикот што го зборуваат е најдобар во светот и се многу горди на тоа.

Такво е нивото на колумбиска гордост што многу луѓе чувствуваат одредено ривалство меѓу градовите и регионите на Колумбија околу кое е подрачјето на земјата каде е најдобрата храна, каде има попријатна клима или каде луѓето се попријателски расположени. Ова може да биде нешто шокантно во земја каде што патриотизмот е толку висок.

Семеен и семеен живот

Колумбија и нејзините колумбиски обичаи

Иако во многу делови на земјата се сè помодерни, националната култура зачувува многу традиционални елементи. Една од главните области каде ова е точно е особено во силата на семејните врски и постојаноста на традиционалните улоги во домаќинството. Низ целата земја, централниот блок на општеството продолжува да биде семејството, и во нејзината непосредна и во проширена форма.

За Колумбијците, најдобриот начин да се живее секојдневниот живот е преку интеракција со нивните роднини. Семејните собири и социјалните настани се редовни и секогаш ќе имаат приоритет на семејството пред пријателите. Ова може да биде тешко за странските луѓе кои сакаат да се интегрираат во колумбискиот живот.

Силата на семејните врски значи дека помладите генерации имаат тенденција да продолжат да живеат во семејната куќа се додека не се венчаат и секогаш ќе го поминуваат слободното време со своите родители и роднини.

Како што се менуваат социјалните структури, Малку се промениле во традиционалните улоги што ги преземале мажите и жените во колумбиските домаќинства. За нив, нормално е дека мажот работи и заработува пари за да ги покрие семејните трошоци и дека жената се грижи за домашните работи и грижата за децата, финансиски зависна од нејзиниот сопруг. Не е тешко да се најдат мажи кои едвај знаат да готват или кои не се во можност да завршат неделен шопинг без помош.

Религија во Колумбија

Заедно со семејните вредности, постои уште едно многу важно влијание врз колумбиската култура, а тоа е религијата. Според анкетите, 98% од колумбиското население верува во Бога, а две третини се идентификуваат како католици.

Религијата се рефлектира на нејзиниот јазик во колумбиските обичаи и во секојдневниот живот. Ако патувате во Колумбија, ќе можете да слушнете фрази од типот: 'Ако Бог сака', 'Бог да те благослови', 'Фала му на Бога' итн.

Но, и покрај тоа што имате силна врска со религијата и христијанскиот морал, во исто време можете да сретнете луѓе кои не се верни на своите жени или имаат пороци. Постојат луѓе кои во религиозната пракса наоѓаат форма на контрола над своите жалења.

Други колумбиски обичаи

Колумбиски обичаи во спортот

Начин на постоење

Постои прекрасно историско и културно наследство на Колумбија што ќе привлече туристи од целиот свет. Многу туристички агенции нудат ефтино враќање во Богота меѓу другите градови во земјата. Туристите обично велат дека Колумбијците се среќни, дека сакаат да зборуваат и дека тие не се точни, бидејќи се безгрижни. Тоа зависи од областите на земјата, исто така можете да најдете порезервирани луѓе од другите.

Гастрономија

Ако зборуваме за колумбиските обичаи на кулинарско поле, типичната гастрономија на земјата се базира на земјоделските производи на нејзините земји, истакнувајќи ги особено тамалите, оризот, овошјето и другите прехранбени производи. Ако сакате да дознаете повеќе за типични јадења од регионот на Андите, кликнете на врската што штотуку ве оставивме.

Забава и настани

Колумбијците, како што реков погоре, навистина сакаат да се забавуваат и да танцуваат. Колумбиската кумбија е многу позната и има водечка улога во повеќето семејни забави, каде крајната цел е да се забавуваат и да уживаат. На типична колумбиска носија исто така е достоен за восхит.

Ако патувате во Колумбија, патниците ќе можат да стекнат многу варијанти на имитации и реплики на автохтони фигури кои се дел од нејзиното богато историско наследство. Во помалите градови можете да најдете интересна керамика, златар, корпа и исто така прекрасни и уникатни ракотворби.

Дали ги знаевте сите овие Колумбиски обичаи? Дали има некој друг колумбиски обичај што сакате да го додадете на она што веќе го разгледавме? Кажете ни за вашето искуство.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.