Budaya prehispanik

Budaya prehispanik

Ratusan budaya prasejarah sareng puluhan peradaban asli parantos ngembangkeun di daérah lega buana Amérika. Sigana aya konsensus yén budaya pra-Columbian anu dianggap luhur timbul di Mesoamerica sareng Andes, nyaéta Anasazi, Mexico, Tolteca, Teotihuacana, Zapoteca, Olmeca, Maya, Muisca, Cañaris, Moche, Nazca, Chimú, Inca sareng Tiahuanaco antara séjén..

Sadayana aranjeunna masarakat kalayan sistem kompléks organisasi politik sareng sosial sareng diantarana urang parantos kéngingkeun file tradisi artistikna sareng kapercayaan agama. Di sesa buana, kamajuan sosial sareng budaya sami penting sareng penting pisan masalah sapertos manajemén lingkungan atanapi masarakat demokratis konstitusional anu munggaran dikembangkeun. Leres, nalika anjeun maca éta, démokrasi aya di luar Athena.

Sababaraha penemuan atanapi unsur budaya anu ogé dikembangkeun di sisi sanés hémisfér sareng Atlantik mangrupikeun kalénder, sistem pamutahiran genetik pikeun jagong sareng kentang, pangwangunan anti seismik, sistem irigasi, nyerat, metalurgi canggih sareng produksi tékstil. Peradaban Pra-Columbian ogé terang roda, tapi éta henteu kapaké pisan, kusabab orografi lahan sareng leuweung tempat aranjeunna cicing, tapi éta dipaké pikeun ngadamel cocooan.

Sacara umum, aranjeunna ngagaduhan tingkat pangwangunan anu luhur dina pangwangunan candi sareng tugu agama, janten conto anu jelas zona arkéologis paling terkenal di Caral, Chavín, Moche, Pachacámac, Tiahuanaco, Cuzco, Machu Picchu sareng Nazca, di Central Andes ; sareng Teotihuacan, Walikota Templo, Tajín, Palenque, Tulum, Tikal, Chichén-Itzá, Monte Albán, di Mesoamerica.

Sareng saatos catetan umum ieu kuring teraskeun ngajentrekeun langkung seueur perkawis budaya prasejarah paling penting.

Amérika sateuacan Éropa, budaya pra-Hispanik

Nalika urang ngémutan Amérika Pra-Columbian atanapi pra-Hispanik, dua istilah anu urang condong dianggo salaku sinonim, tapi sanaos ngagaduhan anuansa, urang ampir-ampir angkat ka Kakaisaran Inca, Mayas sareng Azték, tapi di tukangeun (atanapi sateuacanna, gumantung kana titingalian) budaya penting ieu aya deui.

Sakumaha anjeun tiasa bayangkeun Jaman pra-penjajahan Amérika mimitian ti datangna manusa munggaran, ti Asia ngaliwatan Bering sareng Révolusi Neolitikum, dugi ka Columbus di 1492. Sareng dina imajinasi koléktif urang panginten Amérika Tengah sareng Amérika Kidul, dina kanyataanna éta ogé kusabab masarakat sareng masarakat Amérika Kalér mangrupikeun perantau.

Budaya prehispanik Kolombia

Sateuacan kadatangan Spanyol, daérah anu ayeuna janten Kolombia didumukan ku rupa-rupa masarakat adat, sareng sanaos aranjeunna henteu dikenal salaku anu nyicingan bagian sanés Amérika Kidul atanapi Amérika Tengah, aranjeunna ngagaduhan pangwangunan anu penting tingkat seni sareng budaya.

Numutkeun kana panilitian anu dilakukeun ku seueur sajarawan salami mangtaun-taun, parantos ditangtukeun yén tilu komunitas linguistik ageung nyicingan Kolombia, Chibchas, Caribe sareng Arawak, dimana seueur suku anu ngagaduhan dialek sareng basa anu béda.

Kulawarga basa Chibcha

Éta nguasaan daérah luhur Cordillera Wétan, sabana bogotá sareng lamping sababaraha walungan Wétan Wétan, suku-suku ieu kagolong kulawarga ieu: Arhuacos sareng Taironas (Sierra Nevada de Santa Marta), Muiscas (Daérah Andean Tengah), Tunebos (Casanare), Andaquíes (Caquetá), Pastos sareng Quillacingas (daérah kidul), Guambianos sareng Paeces (Cauca).

La Kulawarga basa Karibia

Éta asalna ti beulah kalér Brasil, aranjeunna ngalangkungan daérah Vénueluelan, Antillen, sareng ti dinya, aranjeunna dugi ka basisir Atlantik, ti ​​mana aranjeunna ngalih ka daérah sanés nagara éta. Suku ieu kagolong kana kulawarga ieu: Turbacos, Calamares sareng Sinúes (Basisir Atlantik), Quimbayas (Central Mountain Range), Pijaos (Tolima, Antiguo Caldas), Muzos sareng Panks (Lands of Santander, Boyacá and Cundinamarca), Calimas (Valle del Cauca), Motilones (Norte de Santander), Chocoes (Basisir Pasipik).

Kulawarga Basa Arawak

Aranjeunna lebet Kolombia ngalangkungan Walungan Orinoco sareng tempatna di sababaraha penjuru daérah. Suku ieu kagolong kana kulawarga ieu: Guahíbos (Llanos Orientales), Wayus atanapi Guajiros (Guajira), Piapocos (Bajo Guaviare), Ticunas (Amazonas).

Budaya Prehispanik Méksiko

Maya

Dina puncakna, kakaisaran Maya ngalangkungan sadayana Meso Amérika. Aranjeunna netep di leuweung Guatemala, bagéan Yucatan, di Méksiko, Honduras kulon sareng El Salvador. Mangrupikeun waktos antara taun 300 sareng 900 jaman urang yén aranjeunna dikenal salaku Periode Klasik, sareng ujug-ujug, salah sahiji misteri anu hébat, dina puncakna, aranjeunna ambruk sareng ngaleungit, tiori-téori pang anyarna ngeunaan hal ieu nyarioskeun kontaminasi tina perairan salaku faktor anu nyababkeun surupna.

Dua ratus taun ka pengker di Chichén Itzá aranjeunna némbongan deui, tapi aranjeunna parantos masarakat langkung lemah. Urang Maya mangrupikeun ahli sains sareng seni anu hébat, terampil dina seni anyaman katun sareng serat agave.

Arsitéktur na dianggap paling sampurna di dunya anyar, kalayan hiasan dina relief, lukisan sareng openwork. Nya sami sareng kasus nyerat anu ngalangkungan sadaya tulisan Amérika anu sanés. Diantara seueur kota-kota Mesoamerika anu ngadegkeun pangpentingna sareng anu runtagna masih aya Tikal di leuweung Guatemala sareng Chichén Itzá di Yucatán di Méksiko.

Budaya hébat anu sanés anu urang ngaidentipikasi nagara Amérika Tengah nyaéta masarakat Azték anu ngawasa daérah tengah sareng kidul jaman ayeuna Méksiko antara abad ka opat belas sareng genep belas. Aranjeunna mangrupikeun jalma anu, ngalangkungan aliansi militér sareng kelompok sareng populasi sanés, ngalaman ékspansi anu gancang. Saatos pupusna Moctezuma II dina 1520, kalemahan kakaisaran hébat ieu kaungkap, diturunkeun tina ékspansi anu gancang, anu janten langkung gampang pikeun Spanyol, anu dipimpin ku Hernán Cortés, pikeun nalukkeun kakaisaran hébat ieu. Kegiatan ékonomi peradaban ieu nyaéta tatanén sareng perdagangan.

Budaya prehispanik peru

Péru

Kebangkitan Incas balik ti abad ka-XNUMX, dina tungtungna, Nalika hiji suku alit netep di Cuzco Valley, Peru, sareng ngadegkeun ibukota na. Ti dinya aranjeunna nalukkeun sesa suku dugi ka janten karajaan ageung anu tradisi, mitos sareng pandangan dunya tetep aya di jalma-jalma sanés buana. Salah sahiji hal anu narik perhatian kakaisaran ieu nyaéta yén éta diwangun dina 50 taun. Bahasa resmi na nyaéta Quechua. Sareng kagiatan ékonomi na didasarkeun kana tatanén, moro sareng mancing, perdagangan, sareng penambangan.
Sateuacan nyimpulkeun, kuring hoyong ngingetan yén sanaos Incas, Mayas sareng Aztecs mangrupikeun peradaban anu ngagaduhan pangpentingna sareng pentingna, éta sanés sajaman sapanjang kamekaranana, atanapi ngan éta-hijina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

13 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1.   kadal bonilla cenahna

    ieu sedeng sedeng biasa

  2.   JULIANA ANDREA ARBOLEDA LONDOÑO cenahna

    ANJEUN BAGUS NGELUARKEUN KAMI HAL SOSAL

  3.   Andrés cenahna

    uiiop`p` + `+ poliyuhu6yu6ytrftr

  4.   emily yolany cenahna

    Abdi sakitar sakedik tapi hatur nuhun
    Kuring miharep ieu medar ka batur

  5.   moral anu rapih cenahna

    hatur nuhun ulah éléh sosial

    1.    moral anu rapih cenahna

      sareng nyalin sadayana

  6.   Karen Tatiana cenahna

    oh luar biasa éta saé pisan anu ngajantenkeun kuring hoyong ngajerit hahahahahaha

  7.   Daniel Felipe Montero cenahna

    Hal ieu saé pisan ieu sapanjang jaman Kolombia

  8.   Mauricio cenahna

    Abdi peryogi budaya Sunda

  9.   jeison 68 cenahna

    entong nyerat anu henteu nyata budak awéwé ti Argentina sareng Bolivia sanés ti Kolombia

  10.   yurani cenahna

    Nya ieu henteu saé tapi sanaos guru ngajantenkeun kuring alus dina sosial =)

  11.   Yohanes 33 cenahna

    Naon anu disebut sagala budaya Amérika Sateuacanna Hispanik

  12.   jeronimo cenahna

    saé pisan nyalametkeun kuring yén gantung