The Cordilleras of Colombia

Upami hiji dinten anjeun hoyong ngarambat sareng mendakan bentang anu paling indah di planet ieu, maka tong ragu teuing sareng nyiapkeun perjalanan pikeun terang Cordilleras di Kolombia. Pegunungan Andes mangrupikeun ranté gunung anu paling spektakuler sareng penting di Amérika Latin sareng ngabagi daérah Kolombia kana tilu cabang mandiri: Cordillera Kulon, Cordillera Pusat sareng Cordillera Wétan.

Cordillera de los Andes lebet ka Kolombia ngalangkungan beulah kidul-kulon nagara sareng dibagi kana dua ranté: Cordillera Kulon sareng Cordillera Pusat. Jajaran Gunung Tengah ngabagi dua dahan kana Colifian Massif atanapi Almaguer Nude, naékna Pegunungan Wétan. Anu disebat Pasipik Seuneu Pasipik ogé kasohor pisan sabab diwangun ku seueur gunung seuneuan sareng aya di daérah ieu. Gunung seuneuan Galeras anu perenahna caket kota Pasto sareng Nevado del Ruiz anu ogé gunungapi terkenal ku kagiatanana anyar-anyar ieu.

Naon ari gunung?

Cordillera

Sateuacan ningali mana rentang gunung anu paling penting di Kolombia, hayu urang ngajelaskeun naon ari gunung.

Naon bedana cordillera, ranté atanapi sistem gunung, atanapi ngan saukur gunung ..? Nya, abdi badé nyobian ngajelaskeun ka anjeun. Upami urang angkat kana kamus sareng milari jajaran gunung, éta ngahartikeunana salaku: suksesi gunung anu aya hubunganana. Dina pengertian ieu bénten sareng sierra dina jumlah gunung, anu langkung ageung di cordillera. Hayu urang nyarios gunung mangrupikeun pembagian anu urang ngadamel tina bentang gunung.

Kumaha jajaran gunung dibentuk

Everest

Ayeuna upami urang ngali sakedik jero, sareng ningali tina sudut pandang géologis, kuring bakal nyaritakeun éta jajaran gunung diwangun ku daérah anu narilep atanapi dina fase tilepan. Di daérah manjang anu tempatna di ujung buana, seueur bahan sédimén akumulasi, upami ieu ngalaman komprési anu signifikan disababkeun ku dorongan gurat, éta ngalipet sareng naék, nimbulkeun pembentukan ranté gunung. Kieu carana sabagéan ageung gunung bawana sapertos Himalaya di Asia, Andes di Amérika Kidul atanapi Alpen Éropa parantos kabentuk.

Prosés ieu dina gerakan, anu teras janten sabab ngalipet tiasa:

  • Ku tabrakan antara dua pelat buana litosfir, Pelat pangluarna Bumi, anu ngagaduhan jero variabel antara 10 sareng 50 kilométer, pondok, tilepan atanapi istirahat sareng naékna rentang gunung (saliwatan, ieu sami sareng bentang gunung). Maka bentang gunung Himalaya dibentuk, paling luhur di permukaan. Rentang gunung ieu dugi ka sababaraha nagara: Butan, Nepal, Cina sareng India sareng di jerona urang mendakan 10 tina opat belas puncak luhurna langkung ti 8.000 méter, anu di luhur permukaan laut sapanjang planét.
  • Ku tabrakan, tapi di jero dua lempeng tektonik. Pyrenees dibéré conto.
  • Ku tabrakan antara pelat sagara sareng lempeng buana, teras kerak sagara tilelep. Conto anu khas nyaéta bentang gunung Andes, anu mangrupikeun bentang gunung anu pangpanjangna di dunya sareng di jerona urang mendakan gunungapi paling luhur di planet ieu.

Agén atmosfir sapertos cai atanapi angin, ogé vegetasi nyalira sareng ciri-ciri taneuh, campur sareng bentukna bentang gunung. Ngomong-ngomong Henteu ngan ukur gunung di Bumi, di planét anu sanés, sapertos Mars, ogé aya, anu paling kawéntar nyaéta urang Tarsis.

Panasaran, henteu dipikaterang gunung anu pangkolotna di bumi, tapi tepui atanapi tepui mangrupikeun kelas dataran tinggi anu lungkawing, sareng témbok nangtung. Disebatkeun yén jenis gunung ieu mangrupikeun formasi pangkolotna, kusabab asal usulna ti Precambrian. Tapi urang masih henteu terang seueur permukaan dasar laut.

Bibs laut

Pulo vulkanik

Tsareng kuring parantos nyarioskeun perkawis gunung anu urang "tingali" tapi aya ogé bentang gunung di sagara, éta mangrupikeun jurang laut anu disebut, anu saleresna ngawangun sistem gunung anu paling lega, panjangna sakitar 60.000 kilométer. Ieu dibentuk ku kapindahan lempeng tektonik.

Rata-rata jangkungna gunung ieu anu aya handapeun cai nyaéta 2.000 dugi ka 3.000 méter. Jinis-rentang gunung ieu ngagaduhan relief anu kasar pisan, kalayan lamping sareng jungkiring anu lega sering ditandaan ku celah bujur jero, anu disebat lubang atanapi keretakan, di mana gempa bumi permukaan sareng letusan vulkanik sering pisan kajadian. Ngaliwatan sédimén ieu anu akumulasi di sisina, kandel kulit vulkanik laun ningkat.

Di sababaraha bagéan Samudera Atlantik tonggong gunung ngalir sakitar 2 séntiméter sataun, sedengkeun di Pasipik wétan gerakanna langkung gancang, sakitar 14 séntiméter.

Sababaraha gunung di rentang ieu naék luhur permukaan laut sareng parantos naékkeun pulau vulkanik sapertos Islandia.

The Cordilleras of Colombia

cordillera Kolombia

The Cordillera Kulon

Cordillera Kulon gaduh panjang sakitar 1.200 km sareng ngalir ka kalér ngalangkungan nagara ti Nudo de los Pastos di jurusan Nariño di kidul-kulon Kolombia dugi ka Nudo de Paramillo di jurusan Córdoba, tempatna di belah kalér nagara.

Pagunungan paling luhur di Cordillera Kulon nyaéta – dina urutan jangkungna-:

  • Gunungapi Cumbal: jangkungna 4.764 méter.
  • Gunung seuneuan Chili: jangkungna 4.748 m.
  • Gunung berapi Azufral: jangkungna 4.070 m.
  • Farallones de Cali: jangkungna 200 dugi ka 4.280 m.
  • Bukit Tatamá: jangkungna 4.200 m.
  • Paramillo massif atanapi Paramillo del Sinú: jangkungna 100 dugi 3.960 m.
  • Bukit Munchique: jangkungna 3.012 m.

Pegunungan Tengah

Cordillera pusat dugi ti Nudo de Almaguer atanapi Colombian Massif di jurusan Cauca dugi ka Serranía de San Lucas de Bolívar di kalér Kolombia. Éta mangrupikeun pagunungan paling luhur di nagara éta kalayan puncak luhurna 5.700 méter sareng panjangna 1.000 km.

Pagunungan paling luhur di Cordillera Tengah nyaéta – dumasar kana jangkungna-:

  • Nevado del Huila: jangkungna 5.750 m.
  • Nevado del Ruiz: jangkungna 5.321 m.
  • Nevado del Tolim: jangkungna 5.216 m.
  • Nevado de Santa Isabel: jangkungna 5.150 m.
  • Nevado del Cisne: jangkungna 4.800 m.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, éta ngagaduhan gunung anu saé pisan anu ningali éta ti kajauhan parantos ngajentul kusabab ukuranana ageung. Aranjeunna pasti aya kaajaiban alam anu aya di Kolombia. Aya seueur jalma anu ngumbara ka gunung ieu kalayan tujuan pikeun terang gunung-gunung ieu sareng ngaraosan sagala kaindahanana sacara langsung.

The Cordillera Wétan

Cordillera wétan mangrupikeun jajaran gunung panggedéna di nagara éta kalayan panjangna henteu kirang ti 1.200 km. Pegunungan ieu dugi ti simpul Almaguer dugi ka pegunungan Perijá, di jurusan La Guajira, belah wétan-kalér Kolombia.

Cordillera dibagi kana dua cabang: bentang gunung Motilones anu dugi ka kalér sareng bentang gunung Táchira anu ngalangkungan wates antara Kolombia sareng Vénézuéla.

Pagunungan pangluhurna Wétan Cordillera nyaéta – numutkeun jangkungna-:

  • Sierra Nevada del Cocuy: jangkungna 5.330 m.
  • The Sumapaz moor: jangkungna 3.820 m.
  • Páramo de Pisba: jangkungna 3.800 m.
  • Sierra de Perijá: jangkungna 3.750 m.
  • The Choachí moor: jangkungna 2.980 m.

Ogé di wétan Cordillera urang tiasa mendakan dataran tinggi, ogé kaéndahan sareng nilai anu saé pikeun Kolombia. Aranjeunna menonjol:

  • Sabana bogotá: jangkungna 2.600 méter, tempat ayana kota bogotá.
  • Savana Ubaté: jangkungna 2.570 m.
  • Lebak Sogamoso: jangkungna 2.570 m.

Peningkatan lahan anu paling penting di Kolombia

Salaku tambahan ka Pegunungan Andes sareng sadayana anu disebatkeun di luhur, aya ketinggian bumi anu penting pisan pikeun sadaya Kolombia sareng Amérika Latin yén mangrupakeun ide anu saé pikeun anjeun terang, upami hiji dinten anjeun resep ngumbara ka bumi na pikeun terang kaajaiban dunya ieu.

Sierra Nevada of Santa Marta

Éta aya di dataran basisir Karibia. Éta dugi ka departemén Magdalena, Cesar sareng La Guajira. Cai jangkungna 5.775 méter (18.947 suku) di luhur permukaan laut. Puncak pangluhurna anu anjeun tiasa mendakan nyaéta Cristóbal Colón dituturkeun ku Simón Bolívar. Mangrupikeun mangrupikeun jisim gunung anu paling luhur salju di Kolombia. Rentang gunung ieu legana 17.000 kilométer pasagi.

Montes de María atanapi gunung San Jacinto

Tempatna di antara departemén Bolívar sareng Sucre di dataran basisir Karibia sareng jangkungna 810 méter.

Serrania de la Macuira

Tempatna di Departemen La Guajira sareng jangkungna 810 méter. Éta ogé legana 250 km pasagi.

Serrania del Darien

pagunungan Kolombia

Tempatna di jurusan Chocó. Wilayah wates antara Kolombia sareng Panama. Éta jangkungna 1.910 méter dina Tacurcuna Hill.

Serranía del Baudo

Tempatna di jurusan Chocó, caket basisir Samudera Pasipik. Dipisahkeun tina cekungan walungan Atrato sareng Baudo sareng sajajar sareng pantai sareng gambar gunung anu saé sisi laut. Éta jangkungna 1.810 méter.

Serrania de la Macarena

Tempatna di jurusan Meta, di belah kidul wétan Cordillera Wétan. Cai jangkungna sakitar 2.000 méter. Anjeun tiasa mendakan legana 625 kilométer pasagi.

Serranía del Perijá atanapi Serranía de los Motilones di daérah kidul

Éta aya di Kolombia Kalér. Éta salaku wates parsial sareng Vénézuéla antara departemén La Guajira sareng Norte de Santander. Caiana luhurna 287 méter.

Luhurna Tenggara

Éta aya di Dataran Wétan. Bukit-bukit sumebar sapertos Iguaje sareng Yambi kalayan dataran rendah, sareng Sierra de Araracuara.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, Cordilleras of Colombia kedah seueur nunjukkeun ka dunya, sareng kaéndahanana hésé dikalahkan.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

61 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1.   nami abdi cenahna

    Ieu reguar, anu paling penting sanés pentingna ékonomi
    Sigana mah éta sampah

  2.   CRISTOPHER FABIAN LOEZ N. cenahna

    Bentang anu indah di daérah kami nunjukkeun kami kumaha keragaman relief nawiskeun kami tempat-tempat wisata anu dipikaresep sareng ragam iklim anu langkung pikaresepeun pepelakan sareng cadangan alam dimana flora sareng fauna anu beragam dipendakan.

  3.   Toni cenahna

    anjeun teu mayar tapi aranjeunna ayana dina peta

  4.   camila cenahna

    noooooooooooo anu kuring henteu tiasa aser

  5.   Charles cenahna

    Halo kumaha kabarna

  6.   yudy cenahna

    halo babaturan

  7.   yudy cenahna

    halo babaturan kuring ngahaturkeun nuhun pisan

  8.   elkin cenahna

    Hei, kumaha damang?

  9.   Linda cenahna

    ha ha ha ha ha ha
    pisan charro

  10.   Julian cenahna

    anjeun kedah maca buku sakedik-sakedik

  11.   natali cenahna

    parah pisan aranjeunna kedah ngeureunkeun halaman ieu jelema bodo § haha

  12.   JUAN PABLO cenahna

    =(

  13.   laut éndah cenahna

    bobodoran

  14.   SHARIM cenahna

    KABEH ANU TEU MUNGKIN JEUNG URANG SUKA ENTOS BESAR Y CALENSE ALMEN LAYANAN KAMI NINGALI NATURA LESA NEGARA URANG

  15.   SHARIM cenahna

    Bodoh

  16.   Jacob cenahna

    dimana 4

  17.   Viviana Lopez cenahna

    hahahaha kalian gélo _________________ »a _ —– ____________ ku _ - ______– henteu ____——– hahaha

  18.   camila cenahna

    halo entong nyarios naon anu kuring milari enya, hatur nuhun nanaon

  19.   valverde cenahna

    Teu paduli kana éta, éta najis

  20.   Pedro Luis cenahna

    kumaha pikaboseneun

  21.   Pedro Luis cenahna

    kotor

  22.   Pedro Luis cenahna

    tong nyarios nanaon lamun teu terang

  23.   Daniel Rincon cenahna

    buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

  24.   yo cenahna

    Abdi henteu mendakan naon-naon anu ngajawab patarosan kuring nooooooooooooo

  25.   deysy Sanchez cenahna

    upami anjeun melaan anjeun bodo ogé halaman éta ngalayanan donkey bodo belet ka sadayana

  26.   bbii cenahna

    Halo

  27.   Nidia Tobon cenahna

    Nya, upami anjeun henteu resep halamanna .... muhun klip ... di tempat sanés. Kunaon teuing kekasaran?…. salian ti éjahan anu goréng, hayu urang langkung saluyu sareng naon anu urang tulis….

  28.   gabriela sanjuan cenahna

    Saur kuring mah halaman ieu leres pisan sadayana anu nyarios_________________________________________________________________________________________________________________________________________– sareng naon saur anjeun?

  29.   KRISTIAN EMANUEL cenahna

    || || || "" "-" - - - - - - - - - || ||

  30.   KRISTIAN EMANUEL cenahna

    Juragan Kuring

  31.   yudy cenahna

    TAPI ZO RELINDOZ ESTOZ PAIZAJEZ

  32.   digentos cenahna

    Ieu mangrupikeun kopi anu pangsaéna di dunya, goderos Spanyol, urang Afrika anu copiones sareng kentang coklat sareng tomat

  33.   ana maria saza nuansa cenahna

    punten tong nempatkeun seueur hal sabab nyeratna matak pikaboseneun sareng ogé matak capé pisan mangga candak desicon kuring

  34.   Alex Vanegas cenahna

    bantosan Abdi peryogi nami gunung-gunung anu ngagaduhan dahan

  35.   asli cenahna

    cool pisan ngiluan buku feis kuring vicky-mueses@hotmail.com

  36.   kélo cenahna

    Naon kurangna hormat nonoman ieu, ogé, henteu sadayana ogé alus teuing pikeun kuring.

  37.   paola cenahna

    vacano sareng chebre program ieu sareng sadaya program na

  38.   paola cenahna

    chebre sareng gambar sadayana peta anjeun anu anjeun gambar + ´, l545444425

  39.   CAMI cenahna

    Sigana kuring mah halaman anu saé pisan sanaos sadayana sapertos kasar pisan hungkul halaman anu sono sababaraha setélan

  40.   Daniela cenahna

    Woof! Anjeun Kasar pisan ieu Bn Q 'Halaman na Henteu Lengkep Tapi Ninggalkeun Kurang ajar Q' Asquito Uishh '🙂 1 Aranjeunna Henteu Ningali Bahasanna Sareng Aranjeunna parantos Komén Di dieu

  41.   sarah gomez cenahna

    omong kosong naon

  42.   Juan Manuel cenahna

    Abdi henteu terang kumaha nyontoan 😛

  43.   Angie cenahna

    Abdi katingali kerén pisan

  44.   catherine mendoza cenahna

    Ieu anu pangsaéna di dieu kuring tiasa mendakan naon anu kuring pikahoyong sareng bentang gunung anu terkenal nyaéta anu tengah sareng anu mangrupakeun tulla

  45.   catherine mendoza cenahna

    Kuring nyarankeun pisan halaman ieu sareng kuring bakal ngabantosan anjeun upami anjeun hoyong terang mana bentang gunung anu paling lega sareng jangkungna na nyaéta anu kulon. Anu ngagaduhan jangkung paling luhur nyaéta anu tengah. sareng bentang gunung anu paling lega sareng paling jembar nyaéta wétan Mugi éta tiasa ngalayanan anjeun mmmmuuuuuccccchhhhiiissssiiiimmmooo

  46.   Isabel rodriguez cenahna

    Abdi resep jawaban ieu

    éta ngajentul

  47.   paola andrea sunda cenahna

    jawaban éta leres tapi kuring henteu resep bentuk na

  48.   Julianita Mosquera cenahna

    ngagaduhan sadaya alesan sareng upami éta waleran anu leres

  49.   merlys Sanchez cenahna

    anjeun henteu goréng, anjeunna ngabantosan kuring kalayan catetan anu dipikahoyong

  50.   ghf cenahna

    atanapi tarik deui

  51.   YAYA Éndah cenahna

    instagram: YELIBETH2402
    sae pisan

  52.   Samuel cenahna

    saé abdi iso menang ujian dina 5.0

  53.   angelpte cenahna

    urang sadayana ngalakukeun éta

  54.   "Kuring" cenahna

    Ieu henteu saé ditulis

  55.   santiago loiza cenahna

    Bantosan langkung seueur: pop:

    1.    lindiitha gonzalez cenahna

      Abdi tiasa ngabantosan anjeun upami anjeun hoyong

  56.   Laura cenahna

    gunung anu paling pondok sareng panghandapna nyaéta anu kulon

  57.   valentina12@homil.com cenahna

    Bentang na indah hahahahahahahahahahaha

  58.   terus terang cenahna

    ????

  59.   Camilo cenahna

    Saur téksna panjang teuing & kuring henteu resep kuring langkung resep halaman séjén saur éta langkung diringkeskeun & langkung dijelaskeun 😉.

  60.   Angie daniela cenahna

    Abdi hoyong hatur ka Catalina Mendoza pikeun henteu kurang ajar sareng ngabantosan kuring, anjeunna sigana jalma anu hébat.
    Kuring resep pisan, katingalina tiis pisan.