Budaya Kolombia

Anu Emas

Budaya Kolombia sareng wilayahna pikaresepeunHenteu ngan ukur pikeun bentang alamna sareng kabeungharan arsitéktur na, éta ogé pikeun jalma-jalma na, anu cenah paling ramah di Amérika Kidul. Nagara ieu ngagaduhan hak istiméwa ayana di gerbang ka Amérika Kidul, anu nunjukkeun yén éta parantos nampi seueur kelompok étnis sareng masarakat, duanana asalna ti Amérika, ogé kolonis sareng Afrika.

Kanyataan ieu nyumbang kana karagaman budaya sareng nilai warisan luhur adat-istiadatna, janten, urang badé ngadamel ringkes tinjauan sadaya budaya Kolombia.

Keragaman demografi

Perkebunan kopi Kolombia

Kolombia ngagaduhan penduduk 48 juta jiwa, numutkeun sénsus penduduk umum 2005. Tina padumuk ieu, 85,94% penduduk Kolombia diklasifikasikeun dirina tanpa étnis, ieu kalebet Yahudi sareng Arab. Katurunan bule Kolombia utamina Spanyol sareng Arab, kalayan sababaraha kontribusi Italia, Perancis, Jerman, sareng Slavia. Penduduk bodas ngagaduhan peran anu penting dina sajarah Kolombia, aranjeunna anu sacara tradisional ngawangun lembaga pamaréntahan, nyerat konstitusi, dina komando luhur tentara, pangwangunan infrastruktur, paguron luhur sareng élmu.

Diantara pilihan pikeun ngaidentipikasi diri grup Afro-Kolombia ngahontal 10,62% penduduk, kelompok pribumi 3,43% 1, sareng salaku gypsy 0,01%, anu numutkeun sénsus kira-kira 5.000 urang sareng langsung katurunan tina gypsies ÉropaÉta disebarkeun di séktor populér di kota-kota sareng dina inti variabel anu disebut kumpanias.

Penduduk pribumi

Wayuu di Kolombia

Pribumi ayeuna henteu aya di Kolombia atanapi 4% penduduk, sareng utamina disebarkeun di padesaan. Konstitusi 1991 ngakuan hak-hak dasar masarakat adat Kolombia, saatos korban panyiksa, semi-perbudakan, kaayaan hirup anu kasar sareng padamelan dipaksa mangabad-abad. Aya sakitar 87 kelompok etnik pribumi anu bénten-bénten di daérah nasional Kolombia, anu paling seueur nyaéta Wayuu, NASA, Senu, Pastures jeung Embera.

Grup étnis sanésna nyaéta Achagua, Andakí, Andoque, Arhuaco, Awá, Bara, Barasana, Barí, Camsá, Carijona, Cocama, Cofán, Coreguaje, Cubeo, Cuiba, Chimila, Desano, Chimila, Guambiano, Guanano, Guayabero, Huitoto, Inga , Jupda, Karapana, Kogui, Kurripako, Macuna, Macaguane, Mocaná, Muisca, Nukak, Piapoco, Pijao, Piratapuyo, Puinave, Saliba, Sikuani, Siona, Tatuyo, Tinigua, Tucano, Umbrá, U'wa ,, Wiwa, Wounaan, Yagua, Yanacona, Yucuna Yukpa sareng Zenú. Bahasa pribumi ogé resmi di daérahna, sajaba ti Spanyol, 64 basa Amerindian diucapkeun, sajaba ti ratusan dialék, anu dikelompokkeun kana 13 kulawarga linguistik sareng anu ogé mangrupikeun bagian tina budaya Kolombia anu beunghar.

Turunan afro dina budaya Kolombia

Turunan afro

Populasi turunan Afro perenahna di koridor Pasipik Kolombia, di Nusantara San Andrés, Providencia sareng Santa Catalina, di komunitas San Basilio de Palenque sareng di sababaraha ibukota nagara.

Kusabab kadatangan budak mimiti taun 1504, kulit hideung mangrupikeun bagian tina populasi, Kolombia ngagaduhan penduduk hideung pangageungna katilu di buana Amérika, saatos Amérika Serikat sareng Brazil. Grup étnis ieu parantos méré sumbangan hébat kana musik sareng olahraga nagara.

Karagaman di alam, karagaman budaya Kolombia

mosaik sareng budaya Kolombia

Unsur anu kedah diperhatoskeun anu nangtoskeun keragaman budaya di Kolombia mangrupikeun kaayaan alam dimana pangeusi na berkembang. Kuring ngajelaskeun hal ieu, jalma-jalma anu cicing di daérah basisir, boh di Pasipik sareng Atlantik, gaduh cara hirup anu béda pisan tibatan anu cicing di tengah nagara, di Altiplano, di daérah dataran. , atanapi di leuweung leuweung Amazon. Sakumaha kuring nyarios iklim, sareng faktor geografis ogé kaayaan, atanapi aranjeunna nandaan keragaman budaya, tina gastronomi, cara ganti baju, atanapi pandangan dunya sorangan ngeunaan kahirupan.

Sareng supados anjeun tiasa gaduh conto anu saleresna tina anu kuring ngajelaskeun di luhur, kuring bakal nyaritakeun yén patacón, (anu mangrupakeun pisang goreng) sareng panela, salian ti kopi, anu ngahijikeun sadaya Kolombia, tapi ti dinya masing-masing daérah ngagaduhan adat sorangan. Panasaran ngeunaan kopi, kopi Kolombia anu has nyaéta beureum, sacangkir kopi anu kuat sareng amis.

Salaku kasimpulan kuring ngawartosan yén:

  • Wawakil di Valle del Cauca nyaéta manjar bodas, dulce de leche disayogikeun dina bokor pasangan, pandebonos, gulung aci sareng kéju sareng guarapo, jus tebu anu diekstrak tiis.
  • Di jurusan Antioquia sareng sakurilingna, baki paisa didahar, salaku katuangan anu langkung tradisional, kalayan kacang sareng jagong arepas.
  • Komunitas pribumi Amazon sareng baskom Orinoco, masihan penting pisan pikeun ngolah singkong sareng konsumsi turunanana sapertos fariña sareng casabe.
  • Di Cundinamarca sareng Boyacá, bisu Santa Fe, chiquita mazamorra sareng tamales anu khas. Di Bogotá, asakan khas sapertos ajiaco, coklat sareng kéju, changua, buah ara sareng arequipe sareng almojábanas menonjol.
  • Di jurusan Atlántico, sup kacang japati sareng daging asin, bun yucca, sangu lisa, sosis, arepa endog ilaharna. Di daérah sanés, kadaharan ti laut, sangu sareng kalapa, sareng caribañolas menonjol. Friche mangrupikeun asakan khas La Guajira.
  • Di Daérah Pasipik, tapao, lauk laut sareng pisang héjo, borojó sareng chontaduro disajikeun.
  • Di Dataran Wétan, daging a la llanera has, dibarengan ku yucca, cau, kentang sareng cabé atanapi guacamole.
  • Di Cauca, salpicón, sup carantanta, pipián tamales, sareng anu sanésna, ngeunah pisan.

barudak di kanu ngaliwatan Kolombia

Upami kuring parantos nyaritakeun ngeunaan jalma sareng gastronomi Kolombia dina karagamanana, éta sabab sakumaha anu kuring jelaskeun di awal, Saluareun kelompok étnis sareng ungkapan anu béda tina budaya Kolombia, iklim sareng aksés kana produk lokal mangrupikeun dua unsur anu kedah diperhatoskeun nalika nyarioskeun ngeunaan kaanekaragaman Kolombia., utamina upami anjeun badé angkat ka nagara anu saé ieu dina liburan

Naha anjeun nambihan anu sanés dina tulisan ieu ngeunaan budaya Kolombia? Naon pangalaman anjeun?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

14 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1.   Tatiana cenahna

    hahahahahahahaha kuring yakin henteu terang

  2.   joseth cenahna

    Teu kunanaon pikeun kuring, ngan anjeun henteu terang naon anu sesah
    pikeun aranjeunna pikeun ngintunkeun sadayana éta sareng aranjeunna nyerat pisan pikeun gelar éta

  3.   joseth cenahna

    pikeun anjeun éta bodo, Jalang

  4.   sara valentina ramirez cenahna

    KURING SANG DANGDUT TEUING JEUNG TI ANJEUNG ANJEUNG NU DITEMU

  5.   Ksatria Yesith cenahna

    Ps Jigana halaman ieu saé pisan
    Anu kuring henteu resep nyaéta aranjeunna henteu masihan cekap inpormasi pikeun naon anu kuring pilari

  6.   JIWA MARCELA SILVA DEALEGRIA cenahna

    NAON RIKO VICIOOOO Abdi hoyong VICIOOOO Dimana VICIOOOO MY>: V

  7.   s cenahna

    ieu sae

  8.   Maria cenahna

    Kuring henteu ngarti naha aranjeunna henteu nungkulan rasisme.

  9.   ASS Anjeun cenahna

    Éta mangrupikeun kagunaan anu CAAAAAAAAAAAAACAAAAAAAAA

  10.   Anita Aldana cenahna

    ps abdi resep pisan halaman ieu berkat anjeunna kuring meunang sareng kuring ngagaduhan 10 plus kuring diajar hal-hal anu kuring henteu terang ... hatur nuhun

  11.   Samuel cenahna

    Hatur nuhun, éta ngabantosan kuring pisan pikeun padamelan sosial
    Ayeuna upami anjeun naros ka kuring, kuring bakal terang graaaaaaaaaciaaas

  12.   Samuel cenahna

    Hatur nuhun, éta ngabantosan kuring pisan pikeun padamelan sosial
    ayeuna kuring tiasa kéngingkeun 50 kanggo perkawis anu pondok

  13.   Awéwé cenahna

    Wah, kuring resep halaman langkung ti jalma anu diajak ngobrol. Jalma-jalma nyarioskeun ngeunaan Kolombia kalayan saé pisan, anu leres éta, tapi jinis koméntar anu kuring mendakan jalma-jalma anu nyeratna, seueur anu dipikahoyong, kuciwa. Ku cara kitu moal aya wisatawan anu sumping

  14.   Garmendia Jérman pazgasa cenahna

    custa hihi lol loll XD

bool (leres)