Naha Havana disebat sapertos kitu

 

Havana Kuba

La Habana, ibukota anu kawéntar sareng hirup di Kuba, mangrupikeun kota anu dikenal di panjuru dunya. Kirang dipikaterang kumaha asal usul namina, numana aya sababaraha tiori. Naha Havana disebut kitu? Kami ngajelaskeun ka anjeun dina garis ieu.

Mimiti, anjeun kedah mundur lima abad dina sajarah, dugi ka lahirna kota. Havana diadegkeun dina taun 1514, janten salah sahiji kota Spanyol munggaran di Dunya Anyar. Ngaran aslina éta San Cristóbal de La Habana, Tanpa bagian kadua nami tempat ieu kantos dijelaskeun sacara jelas. Pikeun nambihan langkung lieur, dina peta sareng dokumén sajarah katingalina ditulis dina sababaraha cara: Havana, Abana, Havana ...

Dimimitian dina abad ka-XNUMX, sigana konsensus tangtu ditetepkeun nalika namina kota, namina nami Havana (kalayan "b") pasti didirikeun.

Sareng San Cristóbal? Dina pengertian ieu aya sakedik mamang: éta ngarujuk kana Saint Christopher of Lycia, saurang syahid berkorban nalika penganiayaan umat Kristen di jaman Romawi kuno. Tradisi nyatakeun yén santo ieu ngabantosan budak nyebrang walungan, anu engkéna bakal ngungkabkeun yén anjeunna Kristus nyalira. Kusabab kitu, San Cristóbal mangrupikeun santo pangawal supir sareng pengembara.

Dina taun-taun awal na, Havana mangrupikeun titik awal sareng datangna sadaya jinis wisatawan, padagang sareng petualang, janten pilihan nami ieu langkung dibenerkeun.

Havana: tiori asal usul namina

Téori anu nyobian ngajelaskeun asal usul nami ibukota Kuba anu paling seueur. Pasti salah sahiji na leres, tapi ampir teu mungkin terang mana anu mana.

Taino budaya

Numutkeun seueur ahli sajarah, kecap "Havana" bakal istilah korupsi savannanaon di basa taíno (anu dicarioskeun ku pribumi sateuacan datangna urang Spanyol) tiasa hartosna "padang rumput hejo". Dicarioskeun yén ieu kumaha daérah kidul Havana sareng Matanzas, anu mangrupakeun dataran anu hébat, dingaranan.

Tainos di Kuba

Tainos, padumuk asli Kuba

Téori anu sanés, dibélaan ku sajarawan Kuba Eusebio Leal Spengler, ngabéla yén nami kota asalna tina Habaguanex, saurang cacique anu kuat anu bakal maréntah di daérah tempat kota tempatna ayeuna taun-taun sateuacan dikuasai Spanyol.

Salaku panasaran, urang kedah nyebatkeun tesis linguistik boros anu nempatkeun asal usul nami Havana dina kecap Jérman Haven, anu hartosna palabuan. Téori na rusak ku alesan saderhana: teu aya dokumén atanapi buktina anu nunjukkeun ayana di pulau penjelajah Jérmanik atanapi Nordik, bahkan Anglo-Saxon, sateuacan datangna Spanyol.

Legenda kuno

Mungkin penjelasan asal usul nami Havana aya dina salah sahiji seueur legenda lokal anu lahir dina mangsa penaklukan. Kaseueuran sajarawan sareng sarjana henteu masihan aranjeunna réliabilitas, tapi dina sagala hal aranjeunna pantes dipikanyaho.

Anu paling populér sadayana, sahenteuna di Kuba, nyaéta carita ngeunaan India Guara. Awéwé ngora ieu murag asih sareng panjajah Spanyol, anu bakal nyababkeun anjeunna pikeun kéngingkeun inpormasi strategis ti anjeunna: lokasi padumukan pribumi anu disumputkeun di leuweung anu nalika éta nutupan bagéan tempat Havana nangtung ayeuna.

Guara sadar kasalahan na telat, nalika anjeunna ningali parebut nyerang kota sareng ngalaksanakeun pembantaian di ditu. Ngarasa salah, Guara janten gélo sareng ngalungkeun dirina kana seuneu. Kana ningali adegan, anu salamet tina bencana bakal ngulang deui sareng sering kecap "abana", anu dina basa Aruaca hartosna "anjeunna gélo".

Legenda anu sanés, kirang hanjelu sareng getih tibatan anu tiheula, negeskeun yén kapal munggaran anu berlabuh di payuneun naon anu ayeuna boardwalk ngirimkeun séép kapal ka daratan. Nalika aranjeunna dugi ka basisir, wanoja ngora India anu ngagurilep ngajantenkeun aranjeunna tina luhur batu ageung. Urang Spanyol naroskeun nami kanggo tempat éta, anu awéwé India, nyebarkeun pananganna siga anu hoyong ngaliputan sakumna bentang, ngawaler ku hiji kecap: "Havana," sateuacan ngaleungit sateuacan panonna teu katingali deui.

Havana Kuba

Havana, ibukota Kuba, dina gambar anu ayeuna

Havana sateuacan datangna Spanyol

Sanaos aya sababaraha cangcaya dina hal ieu, sacara resmi ditampi yén tanggal ngadegna Havana nyaéta tanggal 16 Nopémber 1514, nalika perayaan misa munggaran dilaksanakeun di kota anu anyar didirikeun. Tapi saleresna sajarah tempat ieu langkung lami sareng, hanjakalna, kirang dikenal.

Lokasi aslina désa India anu sateuacan kota kolonial ogé henteu dipikaterang, sabab dugi ka ayeuna teu acan aya jujutan sajarah anu tiasa nyaksianana.

Seueur ahli sajarah percaya yén aranjeunna gaduh bukti anu cekap pikeun negeskeun yén padumukan Spanyol anu munggaran, tempatna di tempat anu sami sareng kota pribumi, ayana sababaraha kilométer kidul situs Havana ayeuna. Padumukan anu munggaran ieu ditingalkeun sacara laun sareng kota "ngalih" salami dasawarsa munggaran hirupna kana titik anu caket di Walungan Almendares.

Di momen, ieu ngan ukur hipotesa. Upami aya Havana sateuacan datangna Spanyol, éta masih disumputkeun tina panon urang.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*