Krisis Maroko munggaran

Krisis Maroko Mimiti

Sateuacan Perang Dunya I, dunya ngoyagkeun kamungkinan konflik antara kakuatan Éropa anu hébat dina jaman éta. Pusatna masalah éta di kota Tangier, dimana naon anu disebat sejarah modéren Krisis Maroko Mimiti, antara taun 1905 sareng 1906.

Pikeun ngartos sagala rupa anu kajantenan antara Maret 1905 sareng Mei 1906 di sakitar kota Tangier, urang kedah terang naon kontéks geopolitik jaman harita. Di Éropa, sareng sacara éksténsif di sésana dunya, aya suasana internasional anu tegang diantara kakuatan-kakuatan anu hébat. Aranjeunna disebatna teh Perdamaian Angkatan Bersenjata. Tempat pembibitan anu sampurna pikeun perang hébat anu bakal lumangsung ngan ukur dasawarsa engké.

Dina mangtaun-taun éta Inggris sareng Perancis parantos ngadamel satru anu dipikaterang ku nami Entente Cordiale. Kawijakan luar nagari nagara-nagara ieu didasarkeun kana usaha ngasingkeun Alemania tina lingkup pangaruh internasional, khususna di Asia sareng Afrika.

Dina buruan ieu, dina Januari 1905 Perancis parantos berhasil maksa pangaruhna ka sultan tina morocco. Ieu khusus prihatin urang Jérman, anu ningali kalayan prihatin kumaha sainganna sahingga ngawasa duanana ngadeukeutan ka Laut Tengah. Janten the Kanselir Von Bülow Anjeunna mutuskeun pikeun campur, ngadorong Sultan pikeun nolak tekanan ti Perancis sareng ngajamin anjeunna dukungan ti Reich Kadua.

Kaiser ngadatangan Tangier

Aya tanggal pikeun nyetél mimiti Krisis Maroko Mimiti: 31 Maret 1905, iraha Kaiser Wilhelm II ngadatangan Tangier ku reuwas. Jérman ngalabuhkeun armada anu kuat di palabuhan, nunjukkeun kakuatan. Pers Perancis keras nyatakeun yén ieu mangrupikeun tindakan provokasi.

Kaiser

Kaiser Wilhelm II

Nyanghareupan malaise Perancis anu langkung ageung sareng sekutu na, urang Jérman ngusulkeun ngayakeun konperénsi internasional pikeun milari kasapukan di Maroko sareng, saliwatan, di daérah-daérah Afrika Kalér anu sanés. Inggris nolak ide éta, tapi Perancis, ngalangkungan menteri luar nagri na Téophile Delcassé, sapuk pikeun ngabahas hal éta. Nanging, perundingan dibasmi nalika Jérman jelas-jelas nempatkeun dirina dina kapentingan kamerdekaan Maroko.

Tanggal konperénsi kasebut ditetepkeun pikeun 28 Méi 1905, tapi teu aya kakuatan anu dipanggil némbalan positip. Salaku tambahan, Inggris sareng Amérika mutuskeun pikeun ngirim armada perang masing-masing ka Tangier. Teganganna ningkat.

Menteri luar nagri Perancis anyar, Maurice Rouvier, teras naekeun kamungkinan negosiasi sareng Jérman pikeun nyingkahan perang langkung ti kamungkinan. Duanana nagara parantos nguatkeun ayana militérna dina perbatasan masing-masing, sareng kamungkinan konflik bersenjata skala lengkep langkung pasti.

Konperénsi Algeciras

Krisis Maroko munggaran tetep henteu direngsekeun kusabab posisi anu beuki bertentangan antara Jérman sareng anu sababaraha taun ka pengker bakal janten musuh masa depan na. Utamana urang Inggris, anu daék ngagunakeun kakuatan militér pikeun ngeureunkeun dorongan ékspansi Réich. Perancis, anu takwa éléh dina konfrontasi militér sareng urang Jérman dina taneuh Éropa, kirang bajoang.

Tungtungna, sareng saatos seueur usaha diplomatik, éta Konperénsi Algeciras. Kota ieu dipilih kusabab caket kana zona konflik sareng di daérah nétral, sanaos España dina waktos éta rada diposisikan di sisi Franco-Inggris.

Konperénsi Algeciras

Distribusi zona pangaruh di Maroko numutkeun Konperénsi Algeciras 1906

Tilu belas nagara anu ngiringan kana konperénsi éta: Kakaisaran Jérman, Kakaisaran Austro-Hongaria, Inggris, Perancis, Kakaisaran Rusia, Karajaan Spanyol, Amérika Serikat, Karajaan Italia, Kasultanan Maroko, Walanda, Karajaan Swédia, Portugal, Bélgia sareng Kakaisaran Utsmaniyah. Pondokna, kakuatan dunya hébat ditambah sababaraha nagara anu kalibet langsung dina patarosan Maroko.

Ahir Krisis Maroko Mimiti

Saatos tilu bulan negosiasi, tanggal 17 April UU Algeciras. Ngaliwatan perjanjian ieu, Perancis tiasa ngajaga pangaruhna ka Maroko, sanaos janji pikeun ngalakukeun sababaraha réformasi di daérah ieu. Kasimpulan utama konperénsi sapertos kieu:

  • Nyiptakeun di Maroko tina Protéktorat Perancis sareng Protéktorat Spanyol anu langkung alit (dibagi kana dua zona, hiji di beulah kidul nagara sareng anu sanésna di belah kalér), teras diawalan dina Perjangjian Fez tina 1912.
  • Ngadegna status khusus pikeun Tangier salaku kota internasional.
  • Jérman mundur tina sagala klaim téritorial di Maroko.

Nyatana, konperénsi Algeciras dipungkas ku undak deui ti Jérman, anu kakuatan angkatan laut jelas langkung lemah tibatan urang Inggris. Sanaos kitu, Krisis Maroko Pertama ditutup secara palsu sareng henteu sugema urang Jérman nimbulkeun kaayaan kritis anyar dina 1911. Sakapeung adegan éta sanés Tangier, tapi Agadir, kaayaan anyar tegangan internasional anu dikenal salaku Krisis Maroko Kadua.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*