Tarian folklor di Peru: La Diablada

La Iblis - anu diaku Bolivia salaku pamilik budaya - mangrupikeun jogét anu dingaranan topéng sareng setan kostum anu dianggo ku para penari. Saleresna, tarian ieu mangrupikeun salah sahiji anu paling warna nalika pésta pikeun ngahargaan ka Parawan ku La Candelaria di Puno, anu dirayakeun di Pébruari.

Jogét ngagambarkeun konfrontasi5 antara kakuatan anu alus sareng anu jahat, nyampur dua unsur tradisi Katolik anu dikenalkeun nalika penaklukan Spanyol sareng ritus Andean karuhun.

Topeng logam ageung beuratna ngan ukur jalma anu kuat anu sanggup maénkeun bagian setan. "Grand Parade" lumangsung dina 9 Pébruari sareng mangrupikeun puncak tina pésta. Grup parade di Stadion Santos Ballon di Puno yén kelompok-kelompok band, sareng seueur deui kelompok-kelompok ti patempatan, sadayana salaku pertukaran pikeun prosesi di jalan payuneun Parawan.

Sakabéh kota janten tempat pikeun parade lima kilométer ngalangkungan kota, mimitian ti tepas Titicaca sareng ditungtungan di kuburan kota. Prosés ieu nyandak antara 4-6 jam gumantung kana riungan antara tarian, parades, inuman chicha na hubbub unrivaled.

Diperkirakeun yén dina bulan Pébruari Puno ngabagéakeun henteu kirang ti 20 rébu pangunjung, kalebet wisatawan nasional sareng asing. Taun ayeuna aya kakurangan wisatawan asing anu kawéntar, sabab banjir di Cusco sareng panutupan Machu Picchu, jelas, parantos mangaruhan rencana seueur jalma.

Kiwari seuseueurna kostum didamel langsung di Puno. Sulaman nyarios aranjeunna gaduh kapasitas pikeun nyumponan paménta penari Candelaria, ogé perayaan anu sanés di daérah éta. Kaleresan nyaéta La Candelaria sapertos pertunjukan mode anu hébat, dimana aranjeunna ningalikeun karya inovatif sareng kréatipna, sareng nyandak pesenan pikeun taun payun sareng kelompok anu sanés.

Éta bisnis ageung, ogé! Gugatan tiasa ngarugikeun sababaraha ratus dolar, anu perséntase pisan tina gaji taunan di daérah éta. Sareng sareng grup jogét sababaraha ratus jalmi, tukang sulam kedah kerja keras salami sataun.

Aya épolusi laun tina kostum, kalayan anu paling kawéntar, Diablada, dimimitian ku ngan ukur sababaraha inohong bordir, sigana ku sakedik sajarah Inca di tukangeunana. Ayeuna kostum ieu disulaman ku naga sareng oray Cina, kalayan mitologi sareng rasa ahéngna oriental, anu sigana rada ahéng, di Andes Amérika Kidul.

Ieu mangrupikeun hasil imigran Jepang sareng Cina, anu mimiti netep di tatangga Bolivia, sareng nyandak kamampuan sulaman sasarengan sareng campuran budaya aranjeunna.

Acara akhir La Candelaria, mangrupikeun parade musik kalayan sakitar 1.500 musisi sareng penari, diwangun ku 15 grup sikuris, diwangun ku sakitar 100 urang dina unggal band.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1.   Elena cenahna

    Sareng mangrupikeun hal anu musibah anu ayeuna-ayeuna aranjeunna sering nyebatkeun tarian Peruvian anu henteu dingaranan yén anjeunna lahir di Oruro - Bolivia.