Taiga Siberia

taiga

taiga atanapi leuweung boreal mangrupikeun kecap anu dianggo pikeun ngaidentipikasi ékosistem anu tangtu, nyaéta tina massa leuweung konifer ageung anu dugi ka daérah paling kalér planét, dina wates wates-wates Arktik.

Kecap taiga Rusia, sanaos asalna tina basa yakuta, diucapkeun ku sagala rupa suku Siberia Turko. Maksadna nyaéta "daérah anu teu aya padumukan" atanapi "daérah leuweung." Sanaos konsép na sigana semantis béda, tina sudut pandang masarakat pengembara nomaden sacara praktis sami.

Domain géograpis taiga bentang tilu buana: América del Norte, Khusus di Kanadaéta Ropa Kalér y Siberia, di Rusia. Di dieu bentang ieu leuweung gede pisan jeung liar meunang kaagungan anu langkung ageung. Sacara umum, nalika aya anu nyarioskeun ngeunaan taiga, tanpa diragukeun salah saurang ogé bakal nyarioskeun ngeunaan taiga Siberia, taiga anu paling asli.

Leuweung anu teu aya tungtungna ieu dugi ka rébuan kilométer tanpa lirén (sakitar 7.000 km ti wétan ka kulon), ngalangkungan gunung, dataran sareng rawa. Sababaraha leuweung nangtung di taiga Siberia mangrupikeun anu paling kolot di planét ieu.

Taiga Siberia Kulon

La taiga siberia barat Éta leuweung ageung anu ngalegaan teu kaganggu antara Gunung Ural jeung Walungan Yenisei. Éta mangrupikeun leuweung gelisah, sacara praktis parawan anu ngaliput legana sakitar 1.670.000 kilométer pasagi.

Sakumna daérah ieu praktis teu aya padumukan, sanaos di beulah kidul leuweung aya kota ageung sareng penting sapertos Yekaterinburg, dimana sakitar 300.000 jalma cicing. Kalér, saatos strip transisi sakitar 100 kilométer, taiga masihan jalan ka tundra.

taiga usum salju

Kusabab lintang, éta iklim ti taiga Siberia utamina tiis. Éta katelah iklim boreal, dicirikeun ku usum panas pondok, garing pisan sareng usum tiis, panjang karasa. Suhu rata-rata usum panas henteu biasana ngalangkungan 18-19º C, tapi dina usum salju turun ka -30º C. Rata-rata curah hujan nyaéta 450-500 mm per taun.

Diantara daérah anu dilindungi pangpentingna di daérah éta, urang kedah nyebatkeun Denezhkin Kamen, Ilmen, Sosva, cadangan alam Pripyshminskiye Bory sareng Yugansky. Cadangan ieu dipikaterang di Rusia ku istilah éta zapacednik, anu hartosna "daérah liar selalu."

Tanduran khas taiga Siberia

Spésiés tangkal utama taiga Siberia nyaéta conifers, jangkung tur héjo. Di daérah kalér aranjeunna umum pisan larches, firs, spruces jeung tihang hideung. Di beulah kidul, sabalikna, konifér gaul sareng spésiés tangkal daun sapertos maples, birches, tangkal abu, willows y Tangkal ek.

Leuweung Siberia

Flora taiga Siberia

Makuta tangkal, jangkung sareng kandel, henteu kéngingkeun sinar matahari, janten tumuh di luhur sadayana dina tingkat taneuh lumut sareng lumutDiperkirakeun ampir 40% taneuh dina taiga kabanjiran. Di zona anu langkung lembab ieu, rawa gambut seueur. Di belah kidul-kulon daérah éta nyaéta Rawa Vasyugan, salah sahiji rawa pangbadagna di dunya, anu lahan gambutna dugi ka jero langkung ti 2 méter. Di daérah marginal di kalér, henteu aya tatangkalan, taneuh dibekukan ku permafrost.

Di taiga Siberia, khususna di daérah kidul, aya ogé rungkun khas leuweung campuran. Diantara pepelakan berry anu paling terkenal nyaéta soangéta blueberries, las buah prambus atawa buckthorn. Dina usum semi, nalika salju dicabut, aranjeunna némbongan pepelakan kembangan bodas.

Fauna taiga

Leuweung hébat taiga mangrupikeun tempat hirup seueur sareng rupa-rupa jinis sato. Diantara mamalia urang mendakan spésiés hérbivora anu réa sapertos reindeeréta kijang atawa elk. Aya ogé seueur rodénsia, tina hare bodas, la Marta jeung mink nepi ka sagala rupa spésiés bajing, kelenci sareng beurit.

biruang coklat

Biruang coklat, salah sahiji padumuk hébat taiga

Kanivor utama nyaéta Loboéta Zorroéta lynx jeung musang. The biruang coklat, salah sahiji sato anu paling wawakil pikeun fauna taiga Siberia.

Diantara manuk urang kedah nyorot sababaraha raptor sapertos hawukéta Elang jeung kawung arktik. Di daérah kidul na aranjeunna ogé nyicingan éta alur hideung sareng seueur jinis manuk leuweung sapertos pipit atawa pelatuk. Kusabab iklim anu tiis di daérah ieu, réptil kirang umum, sanaos sababaraha spésiés kadal sareng oray-orayan.

Sajumlah ageung sato salamet usum salju anu panjang, tiis sareng salju tina taiga Siberia ku nyoko kana kaayaan anabiosis (dina hal invertebrata) atanapi hibernación (sapertos mamalia tangtu sapertos biruang coklat atanapi bajing). Manuk-manuk "kabur" tina kaayaan iklim anu karasa ku hijrah ka kidul.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1.   aileona poék cenahna

    tempat impian kuring!