Bioskop terbuka Yunani kuno

bioskop Yunani

Salah sahiji seueur sumbangan ti Kunaon kuno nepi ka peradaban kulon nyaéta Teater. Dinten ayeuna urang bade ningali kumaha bioskop kuno Yunani, tempat-tempat musibah sareng komedi dilakukeun, panggung pikeun jogét sareng ritual kaagamaan. Sadaya kota-kota Yunani ngagaduhan téater, kumargi ieu mangrupikeun tempat anu penting pikeun rekreasi sareng partisipasi pikeun warga nagara polis.

Bioskop Yunani anu munggaran aya deukeut candi, kumargi aranjeunna asalna dipaké pikeun ngarayakeun upacara kaagamaan. Struktur primitifna saderhana pisan, sanaos ku waktosna dikembangkeun dugi ka ngahontal bentuk anu urang terang ayeuna.

Éta aya dina jaman klasik, antara abad ka-XNUMX sareng ka-XNUMX SM, nalika téater Yunani nampi struktur pasti na. Kalayan bentukna satengah bunderan, kabuka ka langit sareng teras ayana di tempat anu seueur rohangan. Parobihan masarakat anu ningkat maksa ngawangun pemutih sareng struktur tambahan sanés.

Aya anu penting bédana antara bioskop Yunani sareng Romawi. Anu terakhir diwangun dina taneuh anu rata sareng léngkahna diwangun ku cara kolong sareng lengkungan. Bioskop Yunani, di sisi anu sanésna, langkung saé dilebetkeun kana lingkungan. Éta diwangun ngamangpaatkeun rupa bumi, contona di lamping gunung. Saterasna, gundukan bumi didamel khusus didamel kanggo netepkeun jajaranana.

Dina rohangan anu saé ieu Yunani kuno tiasa nampi musibah anu munggaran. Aeschylus, Sophocle sareng Euripides, sanaos ogé tina komedi anu teu sopan tina Aristophanes.

Akustika

Salah sahiji ciri bioskop Yunani anu paling héran nyaéta akustika spektakuler na. Ieu nyarios seueur ngeunaan jalma anu ngarancang sareng ngawangun kandang ieu, ngamangpaatkeun kanyaho téknis anu saleresna canggih pikeun waktosna.

Bioskop panggedéna tiasa nahan nepi ka 18.000 pemirsa. Kusabab alesan rohangan, seueur di antara aranjeunna kapaksa ngeusian lokasi anu cukup jauh ti tempat kajadian. Sareng sora palaku, musik sareng lagu paduan suara ngahontal aranjeunna kalayan jelas pisan.

sora téater Yunani

Bioskop Yunani kuno didesain kalayan khusus perhatian kana akustik

Conto anu paling dipikaterang ngeunaan ieu aya dina Téater Epidaurus (dina gambar anu nuju pos), perenahna sakitar 70 kilométer belah kidul Atenas. Di dinya mangrupikeun adat pikeun ngagumkeun para pengunjung ku demonstrasi praktis anu saderhana: aranjeunna diulem nyandak korsi di tempat anu paling jauh tina tempat nangtung sareng tetep jempé. Salajengna, dina papan batu tina panggung (skéné) koin dijagragkeun, sora na ragrag sampurna kana kuping sadaya pemirsa, dimana waé aranjeunna linggih.

Panilitian pang anyarna ngeunaan akustika nunjukkeun yén kuncina henteu ngan ukur dina desain suksés tina kandangna, tapi ogé dina batu kapur tina tempat-tempat nangtung, sanggup nyerep gelombang sora handapeun 500 Hz.

Struktur sareng bagéan bioskop Yunani

Bioskop Yunani diwangun ku tilu unsur utama: koilon, orkestra y skéné, sajaba ti séri unsur bantu.

bagéan bioskop Yunani

Struktur téater Yunani

Koilon

Éta nyaéta semicircle anu dibentuk ku léngkah, tempat linggih hadirin. Di kali engké éta disebut téater, kecap tina kecap istilah "téater" ayeuna. Sapertos bioskop sareng stadion ayeuna, éta dibagi kana séktor anu dipisahkeun ku koridor.

Dina dinten awal jalma-jalma linggih langsung dina taneuh. Teras, korsi batu didamel sareng, pikeun jajaran kahiji, korsi kai langkung raoseun.

Orkestra

Spasi dimana éta coro jeung jogét. Sabenerna, sakitar orkestra sésana tina struktur lahir. Dina dinten awal anu alit mezbah pikeun ngalaksanakeun pangorbananka dewa sateuacan pagelaran.

Umumna, éta orkestra Abdi kagungan bentukna bunderan sareng éta dipisahkeun tina lapak ku témbok anu handap.

Skéné

La skéné (adegan), dimana éta palaku, dilebetkeun kana strukturna nalika karya téater munggaran mimiti dilambangkeun. Bentukna sempit sareng manjang, biasana diangkat dina luhur orkestra, Sangkan éta tiasa ditingali ku sadayana masarakat.

Seueur bioskop ngagaduhan struktur di balik skéné nelpon parasénia. Luhur manehna manteng teh pinas, hiasan buatan pikeun ngagambarkeun skenario anu béda-béda, sakumaha anu dilakukeun dina téater ayeuna.

Unsur-unsur sanés bioskop Yunani

Salaku tambahan kana bagian struktural dasar ieu, bioskop Yunani tiasa gaduh unsur minor atanapi tambahan sapertos kieu:

  • Diazome: koridor concentric anu misahkeun nangtung dina jangkungna sareng ngamungkinkeun pemirsa ngakses korsi na.
  • Panineungan: rohangan di tukangeun Skené, biasana disumputkeun tina panon anu ningali. Éta dianggo ku palaku pikeun ngagentos baju.
  • parodoi: koridor anu ngalangkungan palaku ngalobakeun adegan.
  • Proskenion: rohangan anu aya di payuneun Skené, dihias ku patung sareng pepelakan.

Bioskop Yunani anu paling dilestarikan

Naha aya kénéh sababaraha bioskop kuno Yunani anu tiasa urang gemet sareng diajar? Untungna, leres, sanaos seueur ogé anu ngaleungit. Ieu sababaraha hal anu paling terpelihara:

Téater Epidaurus

Disebutkeun di luhur sareng nyatet pikeun na akustika, téater Epidaurus sigana anu paling kawéntar ti bioskop kuno Yunani anu dipikaterang. Tempatna di belah wétan-kalér na Semenanjung Peloponnese di Yunani sareng diwangun dina abad ka-14.000 SM. C. Éta tiasa nahan dugi ka 1988 pemirsa. Éta parantos janten bagian tina Situs Warisan Dunya ti saprak XNUMX.

téater Yunani kuno di delphi

Teater Delphi

Teater Delphi

Dekatkeun sareng kultus déwa Apollo jeung ka Oracle of Delphi. Teater 5.000-korsi anu luar biasa ieu nawiskeun penonton na pandangan panoramik Lembah Cirra anu luar biasa. Salian ti pintonan téater, éta ogé ngayakeun acara sareng perayaan anu sanés anu aya hubunganana sareng Pythian Games.

téater Yunani di athena

Teater Dionysus, di Athena

Teater Dionysus di Athena

El Téater Dionysus perenahna di lamping kidul-kulon Acropolis AthenaIeu mangrupikeun téater pangageungna di dunya Yunani, kalayan kapasitas ampir 18.000 pemirsa. Sakumaha namina nunjukkeun, éta diangkat pikeun nawiskeun jogét sareng pagelaran pikeun ngahargaan déwa Dionysus. The koilon jeung orkestra Aranjeunna nembe direnovasi, tapi struktur aslina masih gembleng.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*