Medusa, anu aya oray dina sirah

ubur-ubur

ubur-ubur Anjeunna mangrupikeun inohong anu paling dikenal sareng paling narik dina mitologi Yunani. Tadina salah sahiji tina tilu gorgon, babarengan sareng Stheno sareng Euryale, hiji-hijina hiji tina tilu sadulur pikasieuneun anu henteu abadi.

Saha éta gorgons? Makhluk-makhluk anu pikasieuneun ieu anu disingsieunan ku urang Yunani di jaman kuno mangrupikeun awéwé jangjang anu tibatan rambut dina sirah aranjeunna ngagaduhan oray langsung. Nanging, ieu sanés anu paling pikasieuneun diantarana. Hal anu paling parah nyaéta, numutkeun legenda, jalma anu wani ningali kana panonna langsung janten batu.

The gorgons

Gampang ngabayangkeun kasieunan yén mahluk-mahluk ieu pasti diideuan ku urang Yunani jaman harita, anu mastikeun yén sagala mitos lami éta pasti. Bisi kumaha, éta pasti rada ngayakinkeun yén gorgons cicing di tempat anu jauh. Hurung hiji pulau anu jauh disebut Sarpedon, numutkeun sababaraha tradisi; atanapi, numutkeun batur, dimana wae leungit di Lybia (anu disebut jalma Yunani buana Afrika).

The gorgons nyaéta putri Forcis sareng Keto, dua ketuhanan primordial dina tégoni Yunani kompléks.

Tiluan sadulur (Stheno, Euryale sareng Medusa), nampi nami górgonas, nyaéta hartosna, "pikareueuseun". Dicarioskeun ngeunaan aranjeunna éta getihna ngagaduhan kakuatan pikeun ngahirupkeun deui jalma-jalma anu maot, salami éta sasari ti beulah katuhu. Sabalikna, getih dina sisi kénca gorgon mangrupikeun racun anu ngabahayakeun.

bernini ubur-ubur

Bust Medusa dipahat ku Gian Lorenzo Bernini taun 1640. Patung Baroque anu megah ieu disimpen di Museum Capitoline di Roma.

Nyarios khusus ngeunaan ubur-ubur, éta kedah disebatkeun yén nami na asalna tina kecap Yunani kuno Μέδουσα anu hartosna "wali".

Aya legenda telat anu atribut asal béda pikeun Medusa tibatan dua gorgons séjén. Numutkeun ieu, Medusa mangrupikeun dayang geulis anu bakal ngagaduhan gelo Déwi Athena ngotorkeun salah sahiji candi anu disucikeun pikeun anjeunna (numutkeun panulis Romawi Ovid, anjeunna bakal ngalakukeun hubungan séks sareng déwa Poseidon di tempat suci). Ieu, bakal parah sareng tanpa karep ngarobih rambutna janten oray sakumaha hukuman.

Mitos Medusa parantos dibéntangan ku seueur jalma artworks ti jaman Renaisans dugi ka abad ka-XNUMX. Sugan anu paling kawéntar sadayana nyaéta lukisan minyak ku Caravaggio, dicét dina 1597, gambar anu dipidangkeun dina gambar anu aya dina pos. Dina jaman-jaman ayeuna, tokoh Medusa parantos diklaim ku sababaraha séktor féminisme salaku simbol pemberontakan awéwé.

Perseus sareng Medusa

Dina mitologi Yunani nami Medusa teu kaitung dikaitkeun kana Perseus, pembunuh monster sareng pendiri kota Mycenae. Pahlawan anu ngeureunkeun hirupna.

Danae, indung Perseus, diklaim ku Polydectes, raja pulau Seriphos. Tapi, pahlawan ngora nangtung diantara aranjeunna. Polydectes mendakan jalan pikeun ngaleungitkeun halangan anu ngaganggu ieu ku ngirim Perseus kana misi anu teu saurang ogé tiasa hirup deui: ngumbara ka Sarpedon na bawa sirah Medusa, hiji-hijina gorgon fana.

Athena, anu masih kasiksa ku Medusa, mutuskeun pikeun ngabantosan Perseus dina usaha rumit na. Janten anjeunna menasihati anjeunna pikeun milarian Hesperides sareng kéngingkeun ti aranjeunna senjata anu diperyogikeun pikeun ngéléhkeun gorgon. Pakarang éta nyaéta pedang inten sareng helm anu anjeunna pasihkeun nalika anjeunna nganggo kakuatan halimunan. Anjeunna ogé nampi ti aranjeunna kantong anu sanggup ngandung sirah Medusa sacara aman. Naon deui, Hermes nginjeum Perseus na sendal jangjang ngapung, samentawis Athena nyalira nampi dirina a eunteung ageung taméng digosok.

Perseus sareng Medusa

Perseus nyepeng sirah Medusa anu dipotong. Detil patung Cellini, dina Piazza de la Signoria di Florence.

Angkatan sareng panoply anu perkasa ieu, Perseus marak kanggo pendak sareng gorgon. Salaku kabeneran, anjeunna mendakan Medusa saré di guha na. Pikeun nyingkahan teuteup na anu bakal ngantepkeun anjeun asa teu bosen, pahlawan ngagunakeun tameng anu ngagambarkeun gambar gorgon siga eunteung. Janten anjeunna tiasa maju ka anjeunna tanpa ningali rarayna sareng dipenggal. Tina beuheung anu dipegatkeun lahir kuda jangjangan Pegasus sareng raksasa anu namina Chrysaor.

Kana mendakan naon anu kajantenan, para gorgon sanésna badé ngudag pembunuhan adi awéwé na. Jaman éta Perseus ngagunakeun helm na tina halimunan pikeun kabur ti aranjeunna sareng ka kaamanan.

Lambang sirah Medusa anu dipotong jadi katelah Gorgoneion, anu nembongan dina seueur répréséntasi dina tameng Athena. Urang Yunani kuno ngagunakeun jimat sareng patung sirah Medusa pikeun ngahalangan nasib jahat sareng panon jahat. Parantos di jaman Hellenistik, Gorgoneion janten gambar anu seueur dianggo dina mosaik, lukisan, perhiasan komo koin.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*