Adat istiadat sareng tradisi urang Masais

Adat masai

Masais mangrupikeun jalma anu cicing di Tanzania sareng Kénya. Aranjeunna mangrupikeun salah sahiji suku anu paling dikenal di dunya, sabagean kusabab papakean atanapi jogedna, tapi henteu hilap yén sadayana ieu kalebet kana adat istiadat sareng tradisi urang Masais diantarana urang bakal ngobrol dinten ayeuna.

Cara hirup anu panasaran pisan pikeun bagian sanés dunya, sanaos sok khusus pikeun nyalira. Aranjeunna seueur nyarios ka urang sareng lebet ka kota sapertos kieu sok janten petualangan. Naha anjeun hoyong terang rahasia anu paling istiméwa na?

Pikeun jadi jalma anu déwasa, aranjeunna kedah moro singa

Diantara adat istiadat sareng tradisi di Masais kami mendakan hal ieu. Éta sadayana asalna tina kanyataan yén kota diwangun ku umur. Maka, aya sababaraha kelompok diantara masarakat anu ngawangun suku ieu sareng mimitian ti jaman budak leutik atanapi prajurit leutik dugi ka prajurit utama atanapi jalma déwasa sareng déwasa. Tapi léngkah utama pikeun janten jalma dewasa lengkep moro singa. Éta mangrupikeun salah sahiji upacara anu paling umum dimana nilai lalaki anu bakal janten pendekar nunjukkeun. Tapi kumargi singa mangrupikeun spésiés anu dijagaan, tradisi ieu henteu dituturkeun deui. Ayeuna, anu dilakukeun sabalikna sareng aranjeunna janten pelindung singa.

Anu paling kuat, anu paling seueur sapi

Upami anjeun hoyong janten jalma penting atanapi kuat di tengah-tengah suku ieu, maka anjeun kedah kéngingkeun langkung seueur sapi. Kusabab di dieu henteu diitung ku status atanapi artos, sacara logis. Pikeun aranjeunna aset anu paling berharga nyaéta ingon-ingon sareng saha waé anu ngagaduhan paling dina domainna bakal janten anu paling penting. Éta sinonim sareng kabeungharan boh kakawasaan sateuacan batur.

Kapercayaan masais

Sistem politikna dumasarkeun kana rapat kokolot

Tempat anu paling bijaksana nyaéta manula sareng sapertos kitu, aranjeunna memang gaduh sora. Kusabab kitu, sabab sistemna terdesentralisasi, anu dilakukeun nyaéta pendak sareng sadaya anggota suku anu sanés sareng ngabahas masalah-masalah anu tangtu. Sawala atanapi rapat ieu sifatna umum.

Nabi rayat sareng padamelanana

Dina adat istiadat sareng tradisi di Masais kami mendakan hal ieu. Di kota aya jalma anu disauran nabi atanapi 'Laibon'. Naon misi na? Nya, janten perantara antara suku éta nyalira sareng Déwi Ngai. Anjeun henteu kéngingkeun padamelan sapertos kieu, tapi éta turun-tumurun, janten diturunkeun ti generasi ka generasi sareng ngan ukur dugi ka sababaraha urang. Éta ibarat jenis hakim anu dina waktos anu sasarengan ogé ngagaduhan visi kapayunna. Salian ti sadayana ieu, anjeunna ogé anu ngarawat upacara ogé masihan maju ka perang atanapi anu bertugas nyungkeun cai supados hujan.

Jukut suci

Pikeun Masais éta mangrupikeun unsur suci, sabab éta mangrupikeun ingon-ingon ternak. Janten dina tradisi aranjeunna nyarios yén nalika hiji jalma badé nabrak atanapi nyiksa budak, anjeunna tiasa mencabut jujukutan sareng henteu tiasa dihukum. Nyaéta, ngabatalkeun hukumanana.

tari masai

Anjeun henteu kantos nyarios perkawis almarhum

Sanaos kami yakin yén hiji jalma ngan ukur maot nalika aranjeunna henteu nyarioskeun ngeunaan aranjeunna atanapi nalika aranjeunna hilap, jalma-jalma ieu henteu resep nyarioskeun hal éta dina adat kabiasaanna. Janten nalika jalma maot, aranjeunna moal nyarios deui nanaon ngeunaan anjeunna langsung, sabab upami aranjeunna kedah masihan petunjuk, maka aranjeunna namina éta nganggo nami landihan. Salaku salaku tambahan, aranjeunna nganggap éta ngan ukur sababaraha jalma anu pantes hirup langgeng, aranjeunna bakal nyéépkeun mayit dina hawa terbuka pikeun pamulung anu didahar. Jalma-jalma anu paling penting tina suku éta bakal dikubur, tapi teras di jero deet. Di gigireunna aranjeunna bakal nempatkeun sababaraha jujukutan, ogé sendal sareng tiwu.

Awéwé, lalaki sareng perhiasanana

Pasti anjeun parantos ningali éta, sajaba jubah beureumna, awéwé ogé nganggo rupa-rupa kalung atanapi pinggel sareng asesoris warna-warni sanésna. Éta didamel ku nyalira ku mutiara anu bénten corona. Pikeun aranjeunna, ogé bakal aya anting sareng asesoris. Terlebih deui, liang (pelebaran) condong janten ageung, sabab éta cenderung ngagantung elemen anu cukup pamer, di antawisna kami nyorot sababaraha taring sato.

suku afrika

Poligami

Leres pamendak poligami nyebar di seueur suku. Langkung seueur pamajikanana, kakuatanana langkung ageung. Kusabab kitu, sareng dumasar kana ideu ieu, perkawinan disusun kusabab awéwé éta anom pisan. Tapi ogé kedah disebatkeun yén ieu henteu nyegah anu sateuacan diatur perkawinan, mungkin ngagaduhan hubungan sareng nonoman sanés anu saumurna.

Getih sapi mangrupikeun ubar anu pangsaéna

Kami terang yén sapi mangrupikeun mata pencaharian suku ieu. Sateuacanna urang nyebatkeun yén jukut suci, sabab éta nyayogikeun katuangan sapi, anu ogé suci. Tapi kadang-kadang upami aranjeunna nyingkirkeun sato éta bakal tuang sareng seueur pisan, éta ngamangpaatkeun sapinuhna. Tina tanduk dugi ka kuku anu tiasa dianggo salaku hiasan. Tapi lamun aya konci éta getih, sabab aranjeunna nganggap éta salaku réstoratif leres. Éta sababna biasana dipasihkeun ka jalma anu gering atanapi ka budak lalaki nalika aranjeunna nembe ngalaman sunatan. Éta ogé biasa pikeun aranjeunna ngadamel jinis yoghurt sareng susu sareng getih sato.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

bool (leres)