Wisata ringkes sajarah Kanada

Dina jaman kiwari wewengkon de Kanada vestiges ayana manusa kapanggih langkung lami ti dua puluh rébu taun sareng sadaya panyilidikan dina hal ieu nunjukkeun yén sabagian suku pra-sajarah asalna ti Asia aranjeunna nyebrang Selat Bering sareng dugi ka daérah éta. Sareng ampir lima abad sateuacan Columbus dugi ka Amérika, éta Viking sareng aranjeunna netep di belah kalér daérah.

Kadatangan kadua tina urang eropajeung Columbus dina paréntah, anjeunna mendakan hiji organisasi sosial anu didirikeun di daérah éta. Dina kerangka ieu, anu konfrontasi entre inggris sareng perancis pikeun domain daérah; anu réngsé dina taun 1534 nalika Cartier Perancis disusud teh Walungan St. Lawrence ka luhur sukabumi y Montréal. Sanaos kitu, éta kolonias butuh dua abad deui pikeun ngukuhkeun dirina. Québec didirikan dina awal abad tujuh belas sareng Kanada sababaraha taun ka pengker janten en Propinsi Perancis.

Maka Perancis ngamimitian kagiatan komérsialna di daérah éta sareng Inggris badé ngiringan ngamajukeun bisnis éta, tapi hirup babarengan ngan ukur tiasa dilakukeun dina jangka waktu anu pondok dugi ka Perang Tujuh Taun, anu puncakna dielehkeun Perancis sareng gésér wilayahna pikeun Britania en 1763.

Dua puluh taun ka hareup, nalika pemberontakan di jajahan Inggris di buana anyar, sakitar lima puluh rébu kolonis hijrah ka Kanada anu nyababkeun pendudukna saimbang antara basa Inggris sareng Gaul. Kusabab 1812 di Amérika Kalér aranjeunna nyobian sababaraha kali nyerang Kanada; dugi ka 1867 Britania Raya ngumumkeun nyiptakeun nagara anyar, Confederation of Canada; sanaos ngan di 1949 sadaya propinsi mangrupikeun bagian tina pamaréntahan pusat.

Saatos Perang Dunya II nagara nampi sumbangan ageung hijrah ti Asia, Eropa y pusat sareng waktos pertumbuhan ékonomi dimimitian. Kusabab 1975 pamaréntah parantos nandatanganan perjanjian sareng urang asli pasihan aranjeunna kendali daérah ageung di beulah kalér bangsa.

Ti saprak XNUMX-an, démo separatis parantos kajantenan ti Québec nuju ka Daérah anu nyarios basa Inggris di Kanada anu ngahasilkeun hasil anu béda dina pamilihan umum, nempatkeun persatuan nagara dina bahaya anu nyata. Saatos pamilihan umum 1995, Perdana Menteri parantos nyobian ngontrol kaayaan ku masihan sukabumi status diferensial.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*